Broccoli soep met courgette

broccoli soep

Persoonlijk ben ik helemaal gek op soep. Ik heb zo mijn voorkeuren maar er is geen soep die ik niet lekker vind. Ik ben er mee groot gebracht. We hadden het niet zo breed thuis dus aten we zeker 3 keer in de week soep. We hadden een grote moestuin dus het was altijd seizoen gebonden wat er in de pan zat. En als er niks anders was dan aten we aardappelsoep. Aardappels hadden we namelijk altijd op voorraad. Broccoli daarentegen…. ik had er nog nooit van gehoord voordat ik naar Nederland kwam. Ik vind broccoli eigenlijk ook niet zo heel erg lekker (eerlijk is eerlijk). In de soep echter vind ik het heerlijk! En al helemaal als er ook courgette bij zit.

Dit recept is ontstaan naar het voorbeeld van Jamie Olivier zijn bekende courgette soep. Ik heb er broccoli soep met courgette van gemaakt.

 

Dit heb je nodig voor 1,5 liter soep:

 

1 flinke courgette

1 normale broccoli stronk

1 ui

roomboter

kruidenbouillon

olijfolie

zout en peper

optioneel: geraspte pecorino (harde schapenkaas)

 

Zo maak je het:

Snijd de uit in kleine stukjes.

Was de courgette en de broccoli, snijd de courgette in blokjes en haal de broccoli roosjes van de stronk af. De kleine stronkjes (waar de roosjes aan zitten) gaan ook de pan in trouwens.

Doe eerst de ui met een klont boter in de pan en bak even aan. Doe vervolgens de courgette blokjes erin en laat even zacht worden met de deksel op de pan. Na een minuutje of 5 doe je er ook de broccoli bij en roert alles goed door. Doe dan weer de deksel er op en laat alles lekker zacht worden (minuut of 10-15). Breng ondertussen het water aan de kook. Doe er 5 tl kruidenbouillon bij de groenten en een beetje peper (eventueel kun je nog wat Italiaanse kruiden erbij doen als je dat lekker vindt in je soep). Giet er kokend water overheen en laat alles nog een minuut of 10 koken op een laag pitje.

In de tussentijd pak je je beste olijfolie (hopelijk heb jij ook een fles heerlijke olijfolie bij mij besteld…:), en je giet er wat van in een kommetje en doet daar verse knoflook bij (geperst of fijn gesneden).

Als de broccoli uit elkaar begint te vallen, is de soep klaar. Haal het van het vuur af en pureer alles met de staafmixer. Proef even of het goed op smaak is. Je kunt er nog wat zout, peper of andere kruiden naar smaak toevoegen. De soep is nu klaar en kan opgediend worden.

Heerlijk met wat geraspte pecorino en geurige olijfolie. Bon apetito!

 

Geplaatst in ,

2 reacties

  1. Irene op 16 maart 2021 om 21:24

    Klinkt lekker, maar hoeveel water dan? Litertje?

    • Jolanta van Helten op 5 april 2021 om 17:04

      Hoi Irene, ben je er uit gekomen? Het ligt eraan hoe dik of dun je de soep wil hebben, ik gebruik meestal 1,5 liter water erbij.

Laat een reactie achter