De zin en onzin van een detoxkuur

DNG_0028

Ik ben bezig met mijn najaars-detox en ik voel de behoefte om daar iets over te delen. Ik heb het wel eens vaker gedaan. Een detox-kuur. Niet om af te slanken, maar om mijn gezondheid te bevorderen. In de hoop dat ik nog lang in goede gezondheid van het leven kan genieten. Als ik aan mensen vertel dat ik ga detoxen, hoor ik bijna standaard de volgende opmerking: Jij? Maar jij bent al zo slank! En in het gunstigste geval: Hoezo moet jij detoxen? Jij leeft super gezond! Tegenwoordig is er veel meer bekend over de noodzaak en de positieve effecten van een goede detox, maar een jaar of 8 à 10 geleden werd ik nog voor gek verklaard. Gelukkig wist ik zelf wel beter en de resultaten liegen er niet om.

 

Detox als afvalmethode

Detoxen wordt ook wel “ontslakken” genoemd. Hoewel er heel veel informatie hier over beschikbaar is, zien de meeste mensen een detox-kuur als een wondermiddel om snel wat overtollige kilo’s kwijt te raken. En dat is jammer. Ja, je valt er wel van af, maar het is geen afslankmethode an sich. Afvallen is een (gewenst of ongewenst) bijkomend effect. Bovendien wordt de kuur in dat geval op een verkeerde manier toegepast, wat niet zonder risico is.

 

Maar wat is het dan wel?

Detoxen betekent letterlijk “ontgiften”. Het is het reinigen van het lichaam door afvalstoffen af te breken en af te voeren. De meest bekende detox is de sapvastenkuur. Vandaar dat de detox hier vaak mee wordt geassocieerd. Er zijn echter heel veel soorten detox-kuren. Ze variëren van heel mild tot zeer streng. Waar ik op dit moment mee bezig ben, is een kuur, waarbij ik 3 a 4 dagen lang alleen maar sap, water en thee drink (en misschien 1 kopje groentebouillon). Op de omliggende dagen eet ik wel, maar zeer beperkt en alleen soep en/of groente. Dit doe ik om niet te veel af te vallen. Mensen, die wel graag wat lichaamsgewicht kwijt willen, adviseer ik om 5 tot maximaal 7 dagen te sapvasten.

 

Waarom zou je detoxen?

Maar waarom zou je eigenlijk actief moeten gaan detoxen? Wij hebben toch organen die dit werk voor ons doen? Zoals de lever en de nieren? In principe klopt dit. Hoe jonger en hoe gezonder je bent, hoe beter de reinigingsprocessen in je lichaam verlopen. Kinderen hoeven dan ook niet te detoxen (hoewel er tegenwoordig ook bij kinderen sprake is van een behoorlijk hoog toxificatie level).

De maatschappij en het milieu waarin wij leven zorgt helaas voor een enorm hoge toxische belasting. Daar worden wij dagelijks aan blootgesteld. Het gaat dus niet alleen om gifstoffen uit onze voeding. Het gaat ook om de vieze lucht die we inademen, om het niet meer zo schone water dat we drinken, om de overkill aan uitlaatgassen, stikstof, zure regens, vervuild grondwater, chemische geurstoffen, schoonmaakmiddelen, pesticiden en chemicaliën in je kleding, synthetische huidverzorgingsproducten, plastic in je tandpasta, gsm straling, straling van hoogspanningsmasten, geneesmiddelen, (onschuldig lijkende) pijnbestrijding, tandvullingen en gebitsbehandelingen, plastic verpakkingen, aluminium kookgerei en de kapotte anti-aanbaklaag in oude pannen. En dan heb ik het nog niet eens over verteringsstoornissen, overbelaste verteringsorganen, lekkende darmen, (verborgen) ontstekingen, wildgroei aan verkeerde bacteriën in je darm en last but not least de dagelijkse overprikkeling en stress, heéél véél stress.

 

Overbelasting

Dat dit alles een negatieve invloed op jouw gezondheid heeft begrijp je natuurlijk wel. Maar wist jij ook dat hierdoor onze organen overbelast raken? Dat ons lichaam zijn normale functies niet meer naar behoren kan uitoefenen? Dat de lever uitgeput raakt? Want dat is wel wat er gebeurt. En wij hebben er allemaal last van, in meer of mindere mate. Want je kunt er niet aan ontkomen, tenzij je naar een onbewoond eiland emigreert. Je kan er ook voor kiezen om je aan te sluiten bij een vergeten volksstam in de bush-bush waar alles al eeuwenlang intact is gebleven en waar men één is met de natuur. Maar als je, net als ik, een tevreden burger van dit mooie land bent, is een detox-kuur echt geen overbodige luxe. Het is eerder een must (net als de APK van je auto) en het is een kado aan jezelf!

Doordat jouw lichaam niet (meer) in staat is om de overmaat aan toxines te verwerken, worden heel wat toxische stoffen intern opgeslagen. Veel afvalstoffen belanden in het losmazig bindweefsel, dat zich zo’n beetje overal in ons lichaam bevindt. Een ander deel van de toxines wordt veelal in de vetreserves gegooid. Heb je niet genoeg vetrolletjes maar wel teveel aan gifstoffen? Dan zorgt jouw lichaam ervoor, briljant als het is, dat er extra vet wordt aangemaakt. Die opslagruimte is immers hard nodig. Dit is overigens niet bij iedereen het geval en de gevolgen van toxificatie in je lijf lopen behoorlijk uiteen.

 

De symptomen

Hieronder noem ik een aantal symptomen, die er op kunnen wijzen dat jouw lichaam teveel gifstoffen vasthoudt:

  • huiduitslag
  • huidverkleuringen
  • versnelde huidveroudering
  • opgezette, uitgezakte of een ingedeukte buik
  • darmproblemen en darmverzakkingen
  • ontlastingsproblemen: geregeld diarree, obstipatie, gasvorming, buikpijn, afwijkende vorm van de ontlasting (een gladde worst is normaal), afwijkende geur (ontlasting hoort niet te stinken), slijm of etensbrokken bij ontlasting
  • vettig, droog, bros, mat, en/of uitvallend haar
  • brokkelige, streperige, vlekkerige en/of verkleurde nagels
  • bloedend en/of ontstoken tandvlees
  • stinkend zweet (gezond lichaam stinkt niet)
  • troebele urine
  • vaginale afscheiding
  • heftige menstruaties
  • droge, verkleurde tong met groeven
  • prikkelbaarheid, somberheid
  • concentratiestoornissen
  • (chronische) vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • snel spierpijn of veel spierspanning

 

Dit is slechts een handgreep uit de vele symptomen waar bijna iedereen mee te maken heeft. Omdat we er op zo’n grote schaal last van hebben, zijn we gaan denken dat het normaal is, maar niets is minder waar. Je kunt je van de afvalstoffen ontdoen en jouw lichaam zal je dankbaar zijn!

Wil je de uitgebreide lijst van herkenningspunten en de vragenlijst voor toxische belasting ontvangen? Stuur mij dan een berichtje!

 

Een goed idee maar het is geen experiment

Er zijn vele soorten detoxkuren en veel verschillende vormen van vasten. Sapvasten is een hele bekende en is tevens een prima manier om je lichaam te reinigen. Pure groentesappen hebben de voorkeur boven de mixen van groente en fruit (dit vanwege de suikers en het gistingseffect van het fruit). Bij een milde reinigingskuur bijvoorbeeld mag je wel blijven eten, maar wel volgens een aangepast voedingsschema.

Detoxen is echter niet alleen vasten en veel water drinken. Als je de gifstoffen echt kwijt wilt, is het belangrijk om aanvullende interventies toe te passen. Hiermee bedoel ik dat je extra hulpmiddelen moet inzetten om jouw lichaam te helpen in een korte tijd zoveel mogelijk afvalstoffen uit te scheiden. Dit doe je bijvoorbeeld door dagelijks je tong en je huid te reinigen, je verteringsorganen te spoelen, de overmaat aan zuren af te voeren en je lever te helpen ontgiften met een leverpakking. Het is ook belangrijk om je bloedsomloop te stimuleren door bijvoorbeeld wisseldouches. Darmspoelingen en specifieke leverreiniging gaan hierin nog een stapje verder.

Zo zijn er nog een aantal dingen die je kan doen om echt profijt te hebben van je detoxkuur. Het is van groot belang dat de afvalstoffen die tijdens zo’n kuur vrijkomen, ook zoveel mogelijk worden afgevoerd. Dit is namelijk ook precies waar een detoxkuur voor bedoeld is. Het reinigen van je lichaam.

 

De beloning is groot

Na een dag of drie, vier afgezien te hebben (dit valt meestal heel erg mee), begint je energie duidelijk toe te nemen. Je klachten verminderen en je algehele gesteldheid verbetert. Je merkt het aan de verbeterde gezichtskleur, strakkere huid, vermindering van rimpels, wallen en donkere kringen. Jouw darmen zijn heerlijk rustig, je buik plat(ter) en je lichaamshouding normaliseert zich. Jouw vitaliteit en je stemming verbeteren aanzienlijk. De positieve effecten van een gedegen detox-kuur zijn ongeveer een half jaar merkbaar. Oude klachten en symptomen zijn meestal (voorgoed) verdwenen. De energie en fitheid zijn toegenomen, de slaap is verbeterd en de mind is sterker geworden. Do I need to say more?

 

Overtuigd? Mooi! Maar doe het niet op eigen houtje.

Een detox-kuur is dus niet zomaar iets dat je even tussen de bedrijven door doet. Er komt nogal wat bij kijken en je kán er ziek van worden. Hoe meer afvalstoffen er vrijkomen hoe beroerder je je kunt gaan voelen. Oude klachten kunnen weer de kop op steken, wat een goed teken is overigens. Je bent tenslotte aan het opruimen. Ook mentaal kun je het zwaar hebben. Dit duurt doorgaans niet langer dan 3 dagen, afhankelijk van de soort kuur die je doet.

Jouw lichaam grondig reinigen vraagt dus om aandacht en moet met beleid gebeuren. Ook om die reden is begeleiding aan te raden, zeker als je het voor het eerst doet.

 

Vragen/opmerkingen? Zet ze in de comments. Ik beantwoord ze graag!

Wil je de gratis check doen? Stuur mij dan een berichtje.

 

Geplaatst in

3 reacties

  1. Isabelle op 29 februari 2020 om 20:20

    Beste Jo, ik herken heel veel in jouw lijstje dat erop wijst of je lichaam veel gifstoffen vasthoudt. Vandaar wou ik toch eens informeren naar jouw advies voor een detoxkuur (niet om af te vallen, wel echt om te ontgiften en opnieuw energie te krijgen in mijn burnout)

  2. Luukskitchen op 1 juni 2020 om 21:58

    Onwijs interessant en wat een fijn artikel!

Laat een reactie achter