Frisse sinaasappel-bietensalade

bietensalade

Op zoek naar iets anders dan een doorsnee salade met gemengde sla? Of wil je eens wat anders met rode bieten maken?

Deze bietensalade is een absolute aanrader! De verschillende smaakcombinaties die in deze salade samenkomen, maken het tot een culinaire beleving. Bovendien is het makkelijk te maken, snel klaar, gezond en heerlijk friszoet.

 

Wat heb je nodig?

4 of 5 rode bieten

de kleinere bieten vind ik altijd het lekkerst (verse bieten moet je eerst 10 a 15 minuutjes koken. Je kunt echter ook een zakje voorgekookte bieten kopen, dat gaat sneller). Je kunt ook kiezen voor de babybietjes van de Ah, die zijn al voorgekookt.

2 sinaasappels

100 gr rauwe noten (ik gebruik hiervoor pecan- en hazelnoten, maar andere noten zijn ook prima)

150 gr mozzarella (let er op dat je de echte buffalo mozzarella neemt, die is veel lekkerder en gezonder. De meeste mozzarella’s zijn namelijk van koemelk gemaakt, dat zijn de goedkope versies)

200 gr bloemkoolrijst (zelf makkelijk te maken maar je haalt het ook kant en klaar bij de supermarkt)

half bakje tuinkers

3 a 4 el olijfolie

zout en kruiden naar wens

 

Hoe maak je het?

Als je verse bietjes hebt, zet een pan met water op en kook ze 10 a 15 minuutjes beetgaar (kooktijd hangt af van de grootte van de bieten)

In de tussentijd schil je de sinaasappels en snijd je ze in plakken. Het sap vang je op in een bakje. Dit meng je vervolgens met de olijfolie tot een dressing. Je kunt er zout en kruiden naar smaak toevoegen.

Als de bietjes gekookt zijn, laat je ze even afkoelen en snijdt ze vervolgens in (niet al te dunne) plakjes. De babybietjes hoef je alleen maar te halveren.

De mozzarella kun je ook in plakjes snijden of je “scheurt” hem in kleine stukjes.

Dan pak je een grote platte schaal en verdeelt eerst de sinaasappelschijfjes erover. Vervolgens leg je de gesneden bieten er op en daarna de mozzarella stukjes of plakjes. (lust je geen mozzarella of eet je geen zuivel dan kun je deze ook gewoon weglaten).

Dan strooi je rijkelijk de bloemkoolrijst erover en daarna de notenmix (als je liever kleinere stukjes noten hebt, moet je deze eerst even hakken).

Nu gaat de dressing erover heen en als laatste leg je de tuinkers er op.

Je kunt de salade eventueel nog met wat peper bestrooien.

 

Deze salade serveer je in principe als bijgerecht maar hij is zeker ook als lunch of hoofdgerecht geschikt. Je kunt er brood of vlees bij eten, afhankelijk van jouw dieetwensen. Uitgebakken parmaham bijvoorbeeld is er lekker bij. Bovenstaande hoeveelheden zijn in principe voor 4 personen als je het als bijgerecht eet.

 

 

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter