Havermout muffins met blauwe bessen

muffins met blauwe bessen

Deze gezonde muffins zijn een feestje voor elk moment van de dag.

Ik bak ze vaak in de avond zodat ik mijn kids op een feestelijk ontbijtje kan trakteren. Om die reden worden ze bij ons ook wel ontbijtmuffins genoemd.

 

Ze zijn glutenvrij en suikervrij. Er gaat wel iets karnemelk erbij en om die reden zijn ze niet zuivelvrij te noemen. Maar als je koemelk intolerant bent (zoals ik) zou je van dit lekkernij in principe geen last moeten hebben. Zure melkproducten bevatten nauwelijks lactose. Je kunt de karnemelk evt vervangen door spa rood en een beetje citroensap. Ik heb er nu blauwe bessen in gedaan maar zonder bessen zijn ze ook heerlijk. Bovendien kun je er mee experimenteren en ander fruit, nootjes of gedroogd fruit in doen. Wat je zelf lekker vindt.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 20 stuks:

2 eieren

50 gr zachte boter of kokosvet

100 gr geraspte appels of appelmoes (bij de AH hebben ze biologische appelmoes zonder suiker)

50 gr honing of maple siroop (of agave stroop of ander zoet naar keuze)

125 ml karnemelk

250 ml plantaardige melk (haver, amandel, rijst)

2 tl vanille extract

1 of 2 el kaneel

1/2 tl zeezout (nog beter: Himalaya zout)

2 a 3 handjes rozijnen

300 gr havermout (glutenvrij)

2 tl bakpoeder (glutenvrij)

 

Zo maak je het:

Verwarm eerst de oven op 180 graden.

Doe de eieren, boter, appelmoes, honing of stroop, karnemelk en andere melk bij elkaar in een kom en roer alles goed door elkaar. Voeg de rozijntjes, de vanille, kaneel en zout toe en roer weer even door. Op het laatst doe je de havermout en de bakpoeder erbij en roert totdat je een soepel (vrij nat) mengsel hebt. Je kunt een handmixer gebruiken of de keukenmachine maar gewoon met de hand gaat het ook prima.

Pak de cupcake vormpjes erbij en doe hier het “deeg” in. Net als bij andere muffins vul je de cupcake vormpjes voor ongeveer 2/3. Zet alles in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin.

Het is het beste om de muffins eerst in de oven te laten afkoelen voordat je ze eruit haalt (dan zakken ze niet in).

Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn….. mmmmm…..

 

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter