Jo’s healthy appelcake

Weet je nog, vroeger bij opa en oma, die lekkere zelfgebakken appelcake?….. Hier kan geen enkele kant- en klare cake tegenop. Heerlijk maar heel gezond was die natuurlijk niet want er zat gewoon witmeel en kristalsuiker in. Nee, èèn plakje kan geen kwaad als je goed op tarwe en suiker reageert. Helaas zijn er nog maar weinig mensen die hier goed tegen kunnen en we krijgen onbedoeld toch al veel te veel suiker binnen. Tijd voor een gezonde(re) versie van oma’s appelcake dus.

Door de appelmoes blijft de cake lekker fris en is toch smeuïg. Omdat ik zelf heel vaak bananenbrood bak en eet had ik de behoefte aan iets dat vergelijkbaar is qua structuur, snel klaar is, handig is om in de vriezer te hebben en altijd lekker bij de koffie. Als je onverwachts visite krijgt, zal deze cake bij iedereen in de smaak vallen en je hebt er niet veel werk aan. Daarnaast is het uitermate geschikt om als snack mee te nemen naar je werk, voor onderweg of als je gaat picknicken in het park.

Voor deze cake heb ik amandelmeel gebruikt en hij is gezoet met appelmoes en ahornsiroop. Het is dus glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers maar niet suikervrij. Ahornsiroop is echter naar mijn idee de betere soort suiker en 2 lepels op een hele cake daar ga je niet zoveel van merken. Ik kan heel slecht tegen suiker maar hier heb ik echt nooit last van en daarom kan ik het jullie met een gerust hart aanraden.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 dikke plakken (een doorsnee cakeblik):

4 eieren

150 gr appelmoes (ongezoet en liefst bio)

2 a 2 el ahornsiroop

150 gr amandelmeel

2 tl kaneel

2 tl gv bakpoeder of baking soda

scheutje kefir of 1 el yoghurt

snufje zout

handje rozijnen

1 appel (de ene helft in stukjes gesneden en de andere helft in plakjes)

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet het bakblik klaar en bekleed het met bakpapier (ingevet werkt prettiger).

Klop eerst de eieren luchtig en voeg dan de appelmoes, het zout en de ahornsiroop toe. Mix het verder totdat je een luchtig geheel hebt (klop net zo lang totdat het eiwit stijf begint te worden). Voeg nu het amandelmeel toe alsook het kaneel, de bakpoeder en een scheutje kefir erbij. Mix nu alles kort en rustig door elkaar. Voeg als laatste de appelstukjes en rozijnen toe. Roer nog een paar keer door en stort het deeg in het bakblik. Leg als laatste nog de appelplakjes erop en schuif de cake in de oven. Bak gedurende 50 minuten totdat de cake mooi bruin is geworden. Check altijd even of het gaar is met een satèprikker.

Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt. In de koelkast kun je het maximaal 4 dagen bewaren. Eet smakelijk!

Tip: met een laagje roomboter erop vult het beter en is die nog lekkerder…:)

Vond je deze cake lekker? Deel het recept gerust met je familie en vrienden zodat zij ook kunnen genieten van gezonde appelcake.

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter