Paddenstoelensoep

paddestoelensoep-1 Healthy Jo

Herfst, mijn favoriete jaargetijde! Zeker met dit zonnige weer. We boffen maar met deze mooie nazomer. Maar als het wat kouder en natter wordt vind ik herfst nog steeds leuk. Niet vanwege het “ik kruip lekker met een boek op de bank” principe (daar heb ik helaas bijna nooit tijd voor) maar omdat de natuur dan in al haar glorie ons van zoveel heerlijk voedsel voorziet.

Ik ben een groot voorstaander van seizoensgebonden en lokaal eten. En de herfst leent zich hier uitstekend voor. Bovendien ben ik gek op paddenstoelen. En ik bedoel niet de champignons maar de echte bospaddenstoelen. Deze vind je alleen in de herfst. Ik lust ze allemaal en vind het geweldig om het bos in te gaan om paddenstoelen te zoeken. Natuurlijk moet je weten waar je mee bezig bent. Ik weet dan ook heel goed welke paddenstoelen ik mee naar huis kan nemen en welke niet. Van kinds af aan al ben ik hier in getraind. Waar ik vandaan kom is het een gewoonte om zodra de eerste paddenstoelen zich boven de grond laten zien, een mandje of een emmertje te pakken en met je familieleden het bos in te trekken op zoek naar de mooiste en lekkerste paddenstoelen. Deze traditie probeer ik nu ook op mijn kinderen over te dragen. Bij mooi herfstweer neem ik ze mee naar het bos en laat ze zien hoe ze paddenstoelen kunnen vinden en welke eetbaar zijn. Zo ook vorige week. Ik had eigenlijk niet verwacht dat er al zoveel paddenstoelen zouden zijn omdat we toch een erg droge zomer hebben gehad. Ik was dan ook erg blij verrast dat we in een half uurtje tijd een tas vol heerlijk eekhoorntjesbrood bij elkaar hadden geraapt.

Paddenstoelen zoeken is één ding maar wat doe je er vervolgens mee? Je kunt ze op verschillende manieren bereiden. Ik vind ze eigenlijk in elke hoedanigheid wel lekker. Vaak bak ik ze met uitjes en kruiden of ik doe ze door mijn roereitje. Maar paddenstoelensoep vind ik ook erg lekker. Zeker op een koude herfstachtige dag. Ik deel dan ook graag het recept voor een heldere paddenstoelensoep met jullie.

Wist jij trouwens dat paddenstoelen heel erg gezond zijn? Ze zitten vol bijzondere voedingsstoffen en hebben een zeer gunstig effect op onze microbioom (de beestjes in je darmen zeg maar). Het is dus niet zomaar een lekkernij. Paddenstoelen hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen. Reden te meer om ze wat vaker op je menu te zetten.

 

Dit heb je nodig voor anderhalve liter soep (6 tot 8 porties):

8 a 10 paddenstoelen schoon en in stukjes gesneden (meer mag altijd, de hoeveelheid hangt af van de grootte van de paddenstoel en of de steeltjes bruikbaar zijn. Vaak zijn de steeltjes al aan het rotten of ze zitten vol met kleine beestjes)

1 grote gele ui gesnipperd

een kwart tot een halve knolselderij in stukken

2 a 3 winterpenen in blokjes of ringen

2 a 3 vastkokende aardappels in kleine blokjes

laurierblad

een handje zwarte peperkorrels

5 tl groentebouillon

1 el roomboter

Himalaya zout of Keltisch zeezout en verse peper

 

Zo maak je het:

Bak in de soeppan de uitjes glazig en voeg de roomboter toe. Breng ondertussen 1,5 liter water aan de kook (in een ketel of een waterkoker). Roer het even door elkaar en voeg dan de rest van de groenten erbij. Schep een paar keer om en doe ook de paddestoelen erbij. Even alles goed door elkaar heen mengen en overgieten met kokend water. Voeg vervolgens het laurierblad, de peperkorrels en de groentebouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat alles op laag vuur een half uurtje koken. Als alle groenten zacht zijn geworden is de soep in principe klaar. Proef het even en voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe. Zet van het vuur af en serveer direct.

Voor een stevige maaltijdsoep kun je er wat noodles bij koken en/of een dun omeletje bakken en deze in dunne reepjes snijden. Enjoy!

Wat je overhoudt kun je de volgende dag als lunch opeten of per portie in de vriezer doen. Altijd handig om zo’n heerlijk soepje op voorraad te hebben.

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter