Lustvoer, bestaat dat?

Healthy_Jo_Echt_Mooij_fotografie-1287

Een afrodisiacum is een middel dat wordt gebruikt om geslachtsdrift te stimuleren en is van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong.

Zo luidt de definitie van middelen die lustopwekkend zouden werken. Al eeuwenlang wordt er in verschillende culturen gezocht naar middelen die deze effecten (zouden) hebben. Het gaat vaak om exclusieve voedingsmiddelen waar magische eigenschappen aan toegekend worden en waar hoge prijskaartjes aan worden gehangen.

Een voedingsmiddel dat lustopwekkend werkt. Klinkt als een sprookje of een soort toverspreuk. Jouw lief verse oesters voeren. Aardbeien met slagroom in bad of op bed serveren. Werkt dat? Loont het echt de moeite? Persoonlijk denk ik dat hier met name sprake is van een placebo effect. Combinatie van smaken, structuren en persoonlijke beleving die een positief effect teweegbrengt.

Hoewel onze belevingswereld en persoonlijke ervaring een grote rol spelen in het stimuleren van lustgevoelens, bestaan er wel degelijk bepaalde soorten voeding die het libido kunnen opwekken. Met de nadruk op kunnen. Een hoog libido vloeit namelijk voort uit een combinatie van gezonde voeding, beweging en ontspanning. Dit is de gouden combinatie die zorgt voor meer energie, een fitter lijf en vaak ook meer zin in seks. Je kunt elke dag een dozijn oesters verorberen maar als je niets aan je conditie doet, zal je je alsnog lusteloos voelen.

Een gezonde leefstijl is dus ook hier weer de sleutel tot succes. Wil je betere prestaties tussen de lakens? Ga gezonder leven! Gooi je voedingspatroon om, zorg voor meer fysieke beweging en doe aan actieve ontspanning.

 

Als we echter puur technisch naar voeding gaan kijken, bestaan er wel degelijk etenswaren die het libido een extra boost kunnen geven. Hieronder zal ik daar een opsomming van geven en op de specifieke eigenschappen nader ingaan.

 

Om te beginnen wil ik eerst onderscheid maken tussen de zogenaamde superfoods en andere, alledaagse ingrediënten. De superfoods maca, mucuna en bijenpollen zouden naast het libido ook het uithoudingsvermogen en de vruchtbaarheid verhogen. Deze middelen bevatten stofjes met een gunstige werking op onze hormonen. Ons lichaam maakt hierdoor meer serotonine aan. Een typisch “feel good hormoon”. Je kunt deze goedjes bij de natuurwinkels kopen en het beste in je smoothies of havermoutjes verwerken. Puur en onbewerkt smaken ze namelijk niet echt lekker.

Pompoenpitten en oesters zijn een ander voorbeeld van afrodisiaca. Ze zijn erg rijk aan het mineraal zink. Zink stimuleert de aanmaak van testosteron, een typisch mannelijk hormoon dat ook gunstig werkt bij vrouwen. Mensen met een zink tekort voelen zich vaak futloos en zijn erg moe. Het is dan ook niet vreemd dat ze geen zin hebben in seks.

De wonderlijke en übergezonde vrucht avocado zit onder andere bomvol foliumzuur en vitamine B6. Dit zorgt voor een gunstige hormoonregulatie. Vijgen zijn rijk aan aminozuren die het seksueel welzijn bevorderen en selderij bevat het geslachtshormoon androsteron. Voor een romantisch avondje thuis kun je dus asperges serveren. Deze oer Hollandse groenten zit boordevol calcium, kalium en vitamine E. Dat zorgt voor meer energie, een gunstiger werking van het bloedsomloop en hiermee een betere bloedtoevoer naar de geslachtsorganen. Je kunt ook wat verse basilicum aan de maaltijd toevoegen. Basilicum stimuleert de geslachtsdrift en is goed voor de vruchtbaarheid. Als laatste in het rijtje horen nog zeewier en watermeloen, ook hieraan worden lustopwekkende eigenschappen toegeschreven.

 

Samenvattend wordt er van de volgende voedingsmiddelen beweerd dat ze een gunstig effect hebben op je libido:

maca

mucuna

bijenpollen

pompoenpitten

oesters

avocado

vijgen

selderij

asperges

basilicum

zeewier

en watermeloen

 

Dat is nog best wel een aardig rijtje afrodisiaca. In elk geval genoeg lekkers om uit te kiezen. En hoewel ze allemaal een positieve bijdrage aan jouw seksleven kunnen leveren, het zijn geen wondermiddeltjes.

Wil jij van bepaalde middelen profijt hebben dan zul je jouw leefstijl eens flink onder de loep moeten nemen en daar verbetering in aanbrengen. Jouw energie zou je voornamelijk uit goede vetten en eiwitten moeten halen en niet uit suikers en snelle koolhydraten. Helaas laat het gemiddelde voedingspatroon in ons land precies het omgekeerde zien met heel veel nadelige gevolgen. Nog maar weinig mensen weten hoe ze voeding in hun voordeel kunnen laten werken. En dat terwijl het vrij simpel is om jezelf naar een ander energie- en vitaliteitsniveau te brengen met behulp van het juiste voedsel. Je krijgt er niet alleen meer energie van. Je gaat er beter van uitzien, je voelt je lekkerder, zelfverzekerder en sexier. Naar mijn mening de beste ingrediënten voor een romantische avond waar de vonken vanaf springen. Wat vind jij?

 

Vond jij deze informatie waardevol? Doe mij een plezier en deel dit artikel op social media.

 

Geplaatst in

Laat een reactie achter