Last van jet lag?

Jetlag

Vlieg je binnenkort naar een andere tijdzone en is je biologische klok daar gevoelig voor? Ik heb een paar tips voor je die de gevolgen van jet lag kunnen helpen verminderen.

 

Als je lang in het vliegtuig zit dan ben je continu blootgesteld aan gezoem en geruis van de motoren en van de airconditioning. Bij een reis van een uurtje of twee is er weinig aan de hand maar duurt de reis 8 uur of langer dan kun je daar behoorlijk last van hebben, zeker als je net als ik hooggevoelig bent voor geluid. De constante aanwezigheid van dit soort monotone geluiden doen een groot beroep op je zintuigen en putten je uit. Een speciale koptelefoon met geluidsdemping is in dit geval erg fijn om te hebben. Je kunt je dan een tijd lang afsluiten voor alle geluiden om je heen en lekker tot rust komen. Je hebt hierdoor overigens ook minder last van de wisselende luchtdruk in zo’n “luchtcapsule”.

 

Het behoeft geen betoog dat de luchtkwaliteit in een vliegtuig te wensen over laat. Veel mensen krijgen last van hun keel en luchtwegen na een vliegreis. Ademhalingsoefeningen, zeker voor en na maar ook tijdens de vlucht, kunnen hier uitkomst bieden. Je kunt onder andere de ademhaling uit de Wim Hof Methode toepassen. Andere ademhalingsoefeningen zijn ook prima natuurlijk, als het maar wat goed voelt en bij jou past.

 

Dan het eten, mijn favoriete onderwerp! Tja, hoe zal ik het zeggen….

Persoonlijk raak ik het vliegtuigvoer niet aan, ook niet bij een lange vliegreis. Het vult wel je maag maar heeft verder weinig met voeding te maken. Sterker nog, het zorgt voor spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel en verzwakt je immuunsysteem. Je lichaam heeft het zwaar met het verwerken van de grote hoeveelheden zout, suiker, ongezonde vetten en alle kunstmatige toevoegingen die erin zijn verwerkt. Je gaat je er in elk geval niet fitter door voelen. Het is beter om zo min mogelijk te eten tijdens de vliegreis. Mijn advies is dan ook: drink veel water, neem af en toe koffie of thee en als je echt trek krijgt, eet alleen wat gezonde, kleine tussendoortjes die je zelf aan boord meeneemt. Superfoods als rauwe noten, gedroogd fruit en wat gezonde repen of crackers zijn hier prima geschikt voor. Als je met een lege, “schone” maag aankomt op de plek van bestemming en je neemt daar je eerste, gezonde maaltijd dan zal je lijf minder moeite hebben met het zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden omdat het niet eerst nog bezig hoeft te zijn met het verwerken van alle “rommel” van de uren ervoor. Op een lege maag zijn hersenen ook actiever en vaak ook productiever.

 

Zodra je geland bent, is het verstandig om zo snel mogelijk daglicht te gaan vangen (hopelijk kom je overdag aan). Ga dus zo snel mogelijk naar buiten en zet je zonnebril af! Ga met je blote voeten contact maken met de aarde (liefst in het gras) en neem een paar flink diepe ademteugen. Je zorgt hiermee voor sneller herstel van je lichaam, een betere hersenfunctie en je helpt je hormonale huishouding te resetten. Het beste is ook om meteen in het normale ritme mee te gaan. Dat betekent dat je pas (of al) gaat slapen als het op de plek van bestemming tijd is om naar bed te gaan. Melatonine tabletjes kunnen hier ook bij helpen. Van een homeopaat begreep ik dat Arnica korrels hier erg goed voor zijn. Voor beide middelen geldt: raadpleeg altijd je arts of behandelaar voordat je er mee aan de gang gaat.

 

Dit zijn maar een aantal “hulpmiddelen” om sneller en makkelijker in het nieuwe ritme te geraken maar vooral om minder vermoeid aan je vakantie te beginnen. Heb je meer tips om een lange vliegreis fluitend door te komen? Laat het weten in de comments. Ik hoor het heel graag van je. Enne…. have a safe flight!

Geplaatst in

Laat een reactie achter