Gevulde eieren

Gevulde eieren

Wat zijn nou Pasen zonder eiren? En wat is er dan lekkerder dan gevulde eieren?

Heel veel waarschijnlijk, vooral als je niet van eieren houdt…:) maar hier thuis vinden wij het heel erg lekker en dus is het inmiddels traditie dat er op eerste Paasdag gevulde eitjes op tafel staan.

Nu zijn er ontzettend veel variaties mogelijk hierin, zowel qua vulling zelf als de topping. Maar na verschillende recepten uitgeprobeerd te hebben, is er bij mij een eigen soort vulling ontstaan en dit is het eindresultaat.

Wist jij trouwens dat eieren erg gezond zijn? Een ei bevat de meest complete eiwit die we kennen en het eigeel is de beste bron van choline. Choline is nodig voor de aanmaak van acetylcholine, een neurotransmitter betrokken bij de prikkeloverdracht in de hersenen. Verder is choline onderdeel van de celmembranen en betrokken bij de stofwisseling. Het houdt ook onze bloedvaten gezond en helpt bloeddruk te verlagen. Het helpt ook onze cholesterolwaarden in balans te houden. Reden genoeg om regelmatig eiren op het menu te zetten.

Het ziet er misschien ingewikkeld uit maar dit recept heb je in een half uur op tafel. Het grootste werk zit in het maken van de vulling maar ook dit is vrij eenvoudig.

Wat heb je nodig voor 12 gevulde eieren?

Kook eerst de eieren hard (8 minuten vanaf het kookpunt). Laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Snijd ze vervolgens door midden (in de lengte) en haal voorzichtig het eigeel eruit. Leg de halve eiwitten apart op een bord. Ga nu met de vulling aan de slag.

Vulling:

De basis

8 eiren hard gekookt

1/3 pak roomboter

1 el mayonaise

1 tl gladde mosterd

peper en zout (Himalaya of kruidenzout van A. Vogel)

Om er 3 verschillende vullingen van te maken heb je nog het volgende nodig:

1 augurk

een klein handje bieslook

1 tl ketchup

1 tl mierikswortel

een beetje tuinkers

een plakje uitgebakken spek of rookvlees (bio)

een plakje (wilde) gerookte zalm

 

Zo maak je het:

Doe eerst de boter in de keukenmachine en klop het tot een romige, luchtige substantie (met een handmixer gaat dit ook prima). Je kunt het eigeel prakken met de vork en er dan bij doen of je drukt het eigeel met je hand of lepel door een zeef. Op deze manier wordt de vulling nog zachter en romiger en voorkom je klontjes. Als het eigeel erbij zit doe er dan nog een lepel mayonaise en een theelepel mosterd bij. Doe er ook wat zout en peper bij. Mix alles net zo lang tot je een mooie, egale, cremige massa hebt. Proef even en doe er eventueel nog wat zout en peper bij. Als je het lekker vindt kun je er nog een snufje kurkumapoeder bij doen of wat kerrie.

Verdeel de basisvulling over 3 schaaltjes.

Schaaltje 1: meng een lepel ketchup (bio en liefst zonder suiker) door de vulling heen, bv met een garde

Schaaltje 2: meng een lepel mierikswortel door de vulling heen

Schaaltje 3: snij de bieslook klein evenals het augurkje (snijd deze zo klein mogelijk anders raakt de spuitzak verstopt, meng dit door de basisvulling heen

Pak nu de spuitzak, zet er een gekarteld mondje op en vul opeenvolgend met de drie vullingen. Spuit het voorzichtig in de uitgeholde eiwitten, maak een korte, draaiende beweging ermee. Als alle drie de vullingen in de eiwitten zitten, maak je de eitjes af met de drie soorten topping. Bij de vulling met mierikswortel doe je er tuinkers op. Bij de vulling met ketchup doe je er uitgebakken spek of rookvlees op. Bij de vulling met augurk en bieslook doe je er gerookte zalm op.

Serveer deze heerlijke pareltjes koud bij je Paasontbijt of je feestelijke brunch. Dit gerecht doet het trouwens ook goed bij een borrel of als snack op de verjaardag. Enjoy!

 

 

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter