Gezond slaatje

gezond slaatje

Misschien herken je dit dat je in de wintermaanden meer zin hebt in zwaardere kost en liefst comfort food naar binnen schuift. Misschien eet je, net als ik, in de winter liever warm en dus geen rauwkost of koude salades. Soep is natuurlijk een heerlijke vervanger maar dat kan ook gaan vervelen.

Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor het bekende slaatje (Huzaren salade) of de gezonde versie van de aardappelsalade dan wel een originele variant van de eiersalade? Stop met zoeken en probeer dit recept maar eens uit. Je zult blij verrast zijn met het resultaat.

Deze salade zit boordenvol groenten, is heerlijk fris, erg voedzaam en ook nog eens erg fijn voor je darmen.

Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen;

1/4 knolselderij geschild

2 aardappels (vastkokend)

1 zoete aardappel (of je gebruikt alleen zoete aardappel ipv de gewone aardappel)

2 winterpenen

1 appel (zoetzuur en sappig)

2 eieren, hardgekookt (voor de vegan versie laat je deze weg)

een paar zoetzure augurken (ligt aan de grootte maar ga maar uit van 4 stuks)

sap van een halve citroen

4 a 5 el mayonaise (kies voor de gezondere versie zonder onnodige toevoegingen)

ik gebruik ook altijd een beetje creme fraîche erbij en/of 2 el yoghurt naturel (bijvoorbeeld Biogarde)

1 el milde mosterd (bijna elke soort is geschikt, wat jij lekker vindt)

peper en zout naar eigen inzicht (ik ben groot fan van het kruidenzout van A.Vogel, erg lekker, met biologische groenten en kruiden erin waardoor het gerecht meteen extra smaak krijgt en je niet naar andere kruiden hoeft te zoeken)

 

Schil de knolselderij, de aardappels en de winterpenen, doe ze bij elkaar in de pan en breng aan de kook.

Kook in een andere pan de eieren hard.

Als de groenten beetgaar zijn, giet je ze af en laat je ze afkoelen (ik laat ze even in de vergiet staan). Vervolgens ga je elk stuk groenten in kleine blokjes snijden. Dit doe je ook met de gekookte eieren, de augurken en de appel. Doe alles bij elkaar in een grote kom, voeg de mayonaise, de creme fraîche, het citroensap, de mosterd en peper en zout toe en meng heel goed door elkaar (dit kan dmv 2 lepels of met je schone handen).

Nadat alles met elkaar vermengd is en de mayonaise is opgenomen, kan het zijn dat er nog wat mayo of yoghurt/creme fraîche erbij moet. De salade mag niet te nat worden maar zeker ook niet te droog. Dit is een beetje aftasten. Proef ook even of er nog wat zout en peper of mosterd bij moet. Laat de salade minstens een uur in de koelkast staan voordat je hem serveert. De groenten neemt alle smaken langzaam op en het kan heel goed zijn dat je het na een paar uur flauw vindt smaken. Doe in dat gevel nog wat kruidenzout en/of peper en/of citroensap erbij en meng weer goed door elkaar.

Serveer met een stuk versgebakken zuurdesembrood, een glutenvrije cracker of op een blaadje ijsbergsla. Je kunt het ook feestelijk in een cocktail glas opdienen met een stukje gekookt ei en wat fijngesneden bieslook.

Deze salade smaakt goed zowel bij het ontbijt als de lunch maar ook al voorgerecht of als bijgerecht is het een succes. Geniet er volop van en schep gerust nog een portie op want van groenten eet je niet snel teveel.

 

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter