Pruimen kruimeltaart

pruimentaart

If life gives you plums….. ja dan moet je een pruimentaart bakken!

De nazomer kenmerkt zich door een overvloed aan groente en fruit van eigen bodem. De mooiste tijd van het jaar vind ik het. Zoveel keus aan gezond en lekker voedsel. In de maanden augustus en september is het onder andere het pruimenseizoen. Je hebt ze dan in alle soorten en maten en gewoon van Hollandse bodem. Wat van dichtbij komt is het lekkerst! En ook nog het gezondst. Kies wel bij voorkeur voor biologische producten, meer voedingswaarde en minder pesticiden.

Maar goed, pruimen dus. Wat doe jij ermee? Zelf ben ik gek op pruimen gewoon zo uit het vuistje (jeugdsentiment van toen ik nog op een boerderij woonde met een enorme moestuin en een fruitgaard). Maar ik maak er ook graag jam en marmelade van. En natuurlijk mag een heerlijke pruimentaart dan niet ontbreken.

Ik heb al verschillende pruimentaarten gemaakt maar deze kruimeltaart versie is toch wel favoriet. Helemaal omdat het ook nog glutenvrij is, lactosevrij en zonder geraffineerde suikers. Hieronder deel ik het recept met je.

 

Dit heb je nodig:

Basisdeeg

165 g Amandelmeel

50 g Arrowrootpoeder

35 g Bakbananenmeel

1/2 tl Baking Soda

1/4 tl Vanillepoeder

60 ml Ahornsiroop of 60 g Kokosbloesemsuiker

4 el kokosvet

 

Vulling

400 a 500 g Pruimen

140 ml Vette kokosmelk (bijvoorbeeld van Go Tan)

2 Eieren

2 el Appelstroop

1 tl (Ceylon) Kaneel

 

Kruimellaag

125 g Amandelmeel

30 g Arrowrootpoeder

1/2 tl Vanillepoeder

1 el Ahornsiroop

2 el Kokosvet

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Vet de springvorm in of bekleed met bakpapier (bakvorm van ongeveer 20 a 22 cm)

Meng eerst de ingrediƫnten voor de bodem in een kom en kneed tot een soepel deeg, het basisdeeg. Het mag vrij vettig zijn.

Verdeel dit deeg over de taartbodem en druk het stevig aan, vergeet de opstaande randjes niet tot ongeveer 2 cm hoog.

Prik er een paar gaatjes in om te voorkomen dat de bodem omhoog komt (met een prikker of een vork) en bak het 10 minuten voor in de oven.

Snijd ondertussen de pruimen in partjes.

Verdeel de pruimenpartjes over de (voorgebakken) taartbodem.

Klop de kokosmelk, eieren, appelstroop en kaneel op met een garde en schenk dit over de pruimen.

Meng nu de ingrediƫnten voor de topping in een kom tot een kruimelig deeg en verdeel deze gelijkmatig over de taart.

Bak de taart in 35 minuten goudbruin en gaar. Let op dat de kruimellaag niet verbrandt.

Laat de taart een half uurtje afkoelen voor je deze serveert. Nadat de taart helemaal is afgekoeld kun je het het beste in de koelkast bewaren. Houdbaar zo’n 5 dagen. Smullen maar!

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter