Quinoa salade met tzatziki
Ik ben een grote fan van quinoa. Het is glutenvrij en een uitstekende bron van eiwitten (alle essentiƫle aminozuren zijn aanwezig). Het is rijk aan vitamine B2 en E alsmede de mineralen koper, ijzer en magnesium. Een echte superfood! Ik gebruik het vaak als vervanging van rijst of pasta. Het is bovendien in 10 minuutjes klaar voor gebruik!
Quinoa salade is een van mijn favoriete bereidingen met dit “oergraan”, ook wel rijst van de Inca’s genoemd. Het is tegenwoordig ook verkrijgbaar bij de AH. Je hebt witte, rode en zwarte quinoa, de rode en zwarte zijn wat sterker en dieper qua smaak.
Wat heb je nodig voor een quinoa maaltijdsalade voor 4 personen?
150 a 200 gram quinoa (ik gebruik meestal de quinoa mix, vind ik het lekkerst)
1 ui
1 prei
1 courgette
halve zak biologische tuinerwten (ah diepvries)
paar lepels goede olijfolie
paar blaadjes basilicum
Je kookt de quinoa in 10 minuten gaar.
Ondertussen wok je de groenten in een wok of diepe steelpan. Eerst de uitjes glazig bakken, dan de prei even mee bakken, courgette toevoegen en als dit allemaal wat zacht begint te worden, voeg je de tuinerwten toe. Als je wat vet nodig hebt voor het bakken gebruik dan ossewit of ghee (geklaarde boter). Gebruik in ieder geval nooit olijfolie om in te bakken. Deze verbrandt snel en verliest niet alleen al zijn waarde maar wordt ook toxisch, iets wat je niet in je lijf wil hebben.
Breng het geheel op smaak met zout, peper en kruiden dat je lekker vindt zoals oregano, basilicum, tijm en eventueel wat knoflook. Haal dan de pan van het vuur en doe de gekookte quinoa erbij. Roer alles goed door elkaar en voeg dan pas de olijfolie en basilicum toe. Proef even en voeg eventueel nog meer kruiden toe.
Je quinoa salade is klaar!
Tzatziki smaakt er erg lekker bij, zeker op zomerse dagen. Ik moet bekennen dat ik geen expert ben in het maken van goede tzatziki hoewel het een vrij eenvoudig recept is. Ik maak het van yoghurt (gewoon bio naturel, maar dikke griekse yoghurt is hier het beste voor), komkommer en knoflook. Eerst moet je de komkommer fijn raspen en goed alle vocht “uitknijpen”, dan flink wat zout er op doen, roeren en even laten staan. Vervolgens weer het vocht eruit “knijpen” en yoghurt en knoflook toevoegen (1 eentje is voor ons genoeg, anders wordt het erg pittig). Persoonlijk vind ik dille erbij erg lekker maar lang niet iedereen houdt er van.
Deze salade is koud ook erg lekker. Neem het dus mee naar je werk voor lunch! Het geeft lang een verzadigd gevoel zonder de bekende middag dip. Ideaal!