Havermoutrepen met amandelen en bosbessen
Ik heb weer een nieuw recept met havermout ontdekt en mijn eigen gezonde versie ervan gemaakt. Had ik al eerder gezegd dat ik gek ben op havermout mede doordat je er zo oneindig veel mee kunt variëren? :)….
Deze havermoutrepen zijn het perfecte tussendoortje. Niet alleen handig voor onderweg,als je een lange rit te gaan hebt maar ook om mee naar school of werk te nemen. Daarnaast zijn ze ook ideaal als je snel iets voor bij de koffie moet hebben of als je visite krijgt en geen tijd hebt om uitgebreid te gaan staan bakken. Ik eet ze soms zelfs voor mijn ontbijt (nou ja, brunch/lunch eigenlijk want ik ontbijt niet of ik ontbijt heel erg laat, lees mijn blog hierover https://www.healthyjo.nl/geen-ontbijt-is-toch-ongezond/).
Dit heb je nodig voor ongeveer 12 lange repen (cakeblik van …..):
150 gr havermout
2 el chiazaad (week deze in een glas met 6 el water)
75 ml amandelmelk of havermelk
100 gr rozijnen (je kunt ook 10 dadels in stukjes snijden)
50 gr blanke amandelen
50 ml agave of ahorn siroop (optioneel)
3 el kokosolie
1 tl vanillepoeder of 1/2 tl vanille-extract
snufje Himalaya zout
100 gr bosbessen (diepvries is prima)
2 handjes gepofte quinoa of havervlokken voor de garnering
Ik heb ook nog wat pure cacaodrops erop gedaan (ziet er leuk uit ?
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de chiazaadjes weken.
Doe de havermout met vanille en het zout in een mengkom en schep door elkaar. Smelt de kokosvet in een pannetje. Voeg vervolgens de melk, agavesiroop, de chiazaad en de kokosolie erbij en roer alles goed door elkaar.
De amandelen met dadels (zonder pit) en/of rozijnen doe je in een keukenmachine en laat deze kort draaien zodat er een plakkerig mengsel ontstaat. De pulseerstand van de keukenmachine is hier handig voor. Let op dat je het niet tot een gladde massa vermengt maar dat je de stukjes noten en de rozijnen en dadels nog wel kunt herkennen.
Schep de dadels met amandelen en chiazaad door het havermoutmengsel en roer kort door elkaar zodat er een plakkerig deeg ontstaat. Als laatste doe je de (bevroren) bosbessen erbij en roert deze voorzichtig door het beslag heen.
Bekleed de cakeblik met bakpapier en stort het beslag erin (je zult een lepel hierbij nodig hebben). Strooi de gepofte quinoa dan wel de havervlokken bovenop het deeg en zet nu de cakeblik in de voorverwarmde oven. Bak op 180 graden zo’n 30 a 40 minuten. Check even na 30 minuten of het deeg gaar is van binnen (dit doe je door er een houten sateprikker erin te stoppen, als deze er schoon uitkomt is het deeg gaar).
Laat de havermoutkoek eerst helemaal afkoelen voordat je het in repen snijdt. Bewaar in de koelkast of vries een deel in, altijd handig om gezonde snacks op voorraad te hebben.