Super duper healthy appelcake
Ik ben gek op bananenbrood maar op een gegeven moment gaat het toch vervelen. Bovendien heb ik soms gewoon zin in iets anders. Aangezien ik erg gek ben op appels was een keuze voor appelcake vrij logisch. Dat het een gezonde appelcake moest worden was voor mij net zo logisch. En aangezien ik er een sport van maak om lekker eten zo gezond mogelijk te maken was het idee voor een super duper gezonde appelcake de volgende logische stap. Enfin, je moet deze zelf eens gemaakt hebben om te ervaren hoe lekker gezonde voeding is en in dit geval dus een gezond tussendoortje. Doordat deze cake uitsluitend uit goede, volwaardige en zeer voedzame ingrediënten bestaat, is die ook geschikt als ontbijt of een deel van de lunch, hoe fijn is dat?
Dit heb je nodig voor een standaard afmeting cakeblik:
100 gr havermout
50 gr kikkererwtenmeel (of boekweitmeel)
250 gr appelmoes (bij voorkeur bio en in elk geval ongezoet!)
3 el chiazaad
9 el water
snuf Himalaya zout
handje rozijnen
5 dadels (in stukjes gesneden)
2 tl wijnsteen bakpoeder
2 tl kaneel
2 el kokosvet
paar druppels citroensap
1 appel (1/2 in stukjes gesneden voor in de cake en de andere 1/2 in plakjes gesneden voor op de cake)
Zo maak je het:
Roer eerst de chiazaadjes met het water en het zout door elkaar en laat het even staan totdat al het water is opgenomen en de chia heel dik is geworden.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom de havermout met het meel en de geweekte chiazaad goed door elkaar. Voeg er kokosvet bij (eerst even vloeibaar maken in een steelpannetje) en blijf roeren totdat al het vet is opgenomen. Doe er dan de appelmoes bij. Nu gaan de overige ingrediënten erbij: kaneel, bakpoeder, citroensap en eventueel een zoetstof naar keuze zoals agavesiroop, honing of een paar druppels groene stevia. Even roeren en als laatste voeg je nog de rozijnen, stukjes dadel en de appelstukjes bij. Even door elkaar mengen en je beslag is klaar.
Stort nu het beslag in het bakblik en doe plakjes appel erop. Zet de cakevorm in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 45 minuten goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat eerst goed afkoelen voordat je hem aansnijdt anders heb je kans dat jouw creatie uit elkaar valt (ik moet je bekennen dat ik dit nooit kan opbrengen en begin al met snijden als die nog warm is…. met een beetje boter erop is het ontzettend lekker!).
Deze appelcake is erg geschikt om in de vriezer te bewaren. Zo heb je altijd een heerlijk gezond tussendoortje op voorraad. Enjoy!
Mocht je deze cake gaan maken dan vind ik het leuk als je er een foto van maakt en mij erin tagt. En deel dit recept met je omgeving zodat er meer mensen kunnen gaan genieten van gezond lekkers. Thanks!