Bye, Bye Blue Monday!

DNG_9852

Het is weer de derde maandag van januari. Ook wel bekend als “blue monday”. Het schijnt dat er rond die tijd meer mensen zich van het leven beroven dan op andere dagen in het jaar. Bijzonder, niet?

Alhoewel ik mij hier ook wel iets bij kan voorstellen. Januari is vrij uitzichtloos. De feestdagen zijn voorbij, goede voornemens alweer vervlogen en de winter duurt nog lang. Ik denk dat we juist nu meer last hebben van neerslachtigheid, vermoeidheid en lusteloosheid. Het is koud, donker en vaak regenachtig met veel wind. Het gebrek aan zonlicht in combinatie met vitaminetekorten speelt veel mensen parten. We missen in de winter vooral Vitamine D (suppleren is echt een must). Daarnaast is het ook slecht gesteld met belangrijke hormonen in onze hersenen die voor een fijn gevoel zorgen zoals serotonine. Zeker nu in de tijd waarin angst regeert en we meer van elkaar verwijderd zijn dan ooit is het gebrek aan de “feel good” stofjes groot. Daarnaast is bij veel mensen het geld in december opgegaan en de vakantie is ook nog lang niet in zicht. En dan nog al die goede voornemens….. pfffff, die zitten alweer stof te happen op de plank of misschien zijn ze alweer diep de kast in gedoken. Weer niet gelukt! Volgend jaar weer opnieuw proberen dan maar. Je zou er inderdaad depressief van kunnen raken.

 

Maar kom op! Daar doe jij toch niet aan mee? Elke dag is een nieuw begin. Elke dag na het wakker worden kun jij opnieuw besluiten om het beste er van te maken. Zet een stip op de horizon en zet dan de eerste stap in de goede richting. De weg ernaartoe zal misschien lang en kronkelig zijn maar als jij weet wat jouw doel is en als je vastbesloten bent om dat doel te behalen, dan kom je er heus wel. Ik kan het weten. Mijn weg naar mijn “droomleven” is erg lang en behoorlijk kronkelig geweest (nog steeds trouwens want ja, het blijft een reis). Ik ben vele malen gevallen en weer opgestaan (dat dan gelukkig wel). Ik heb vele omwegen gemaakt en ik ben het doel (mijn levensdoel) regelmatig uit het oog verloren. En toch ben ik nu hier! Ouder, wijzer en fitter dan ooit. En dit gun ik jou ook zo. Ga niet bij de pakken neer zitten. Sta op en ga je doel(en) achterna. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of je geld hebt of niet, of je diploma’s hebt of niet, of je slank bent of niet. Het enige wat enigszins in de weg kan zitten is je gezondheid, beter gezegd het ontbreken daarvan. Als je ziek bent dan wordt het allemaal wat lastiger in het leven. Maar ook dan kun je nog van alles gaan doen waar je blij van wordt en waarbij je van betekenis bent voor een ander en de wereld om je heen.

 

Ja, gezondheid is een groot goed en daar moet je zuinig op zijn. Het gaat ook echt niet vanzelf (na een bepaalde leeftijd vooral) dus je zult er voor moeten “werken”. Goed voor jezelf zorgen zodat je fit en gezond blijft is mega belangrijk en maakt een wereld van verschil. De kwaliteit van jouw leven hangt immers af van de hoeveelheid energie die je hebt. En ook in januari kun jij fit, energiek en blij door het leven gaan.

 

Ik wil je helpen om gezond te blijven en om de rest van de winter goed door te komen. Daarom geef ik je hieronder wat tips die je daarbij kunnen helpen. Er zitten een paar inkoppertjes bij maar zeg eens eerlijk: pas je ze al echt allemaal toe? Nee? Ga er dan mee aan de slag en ik durf te stellen dat blue monday nooit meer een issue zal zijn. En ook de rest van de winterse dagen niet trouwens.

 

  1. Ga gezonder eten! Voeding is een van onze basisbehoeften maar voeding is veel meer dan dat. Besef dat alles waaruit jij bestaat opgebouwd is uit cellen. Deze cellen hebben voeding nodig om te kunnen (blijven) functioneren. In die zin ben je dus echt dat wat je eet. Voed jezelf in plaats van slechts je maag te vullen en jouw lichaam zal je dankbaar zijn. Jouw energieniveau heeft een directe relatie met het soort voedsel dat je eet. Voorkom suikerdips en cravings!
    Eet ook minder en vooral minder vaak. Je hebt veel minder voedsel nodig dan je denkt. Bovendien is eten verslavend, vooral de snelle koolhydraten, hoe vaker je ervan eet hoe vaker je trek krijgt. En hoe meer je erin stopt hoe meer je nodig zal hebben om een verzadigd gevoel te krijgen. Je maag is een spier. Minder eten is niet alleen gezonder. Het werkt ook bevrijdend en levert tijdsbesparing op.
  2. Bedenk wat jouw levensdoel is en handel ernaar! Wij hebben het voorrecht om niet meer te hoeven overleven maar om een zinvol leven te leiden. Zingeving is belangrijk en wij zijn in de bevoorrechte positie om ons daar volledig op te kunnen richten. Besef hoe bijzonder dat is en maak er werk van. Je wordt er een gelukkiger mens van.
  3. Laat je mensbrein de beslissingen nemen en luister niet naar je oerbrein. Wij hebben nou eenmaal te maken met ons oerbrein. Die is nog steeds erg op de voorgrond aanwezig. Van daaruit reageren we vaak instinctief. In de moderne tijd anno 2021 zijn onze aangeboren instincten niet meer behulpzaam. Alleen bij acuut gevaar en bij situaties waarin er beroep wordt gedaan op je overlevingsmechanismen heb je er profijt van. Deze situaties komen echter bijna nooit meer voor. Als je iets in je leven wilt veranderen, als je je doelen wilt bereiken, doe je er goed aan om naar je mensbrein te luisteren. Dat is het brein dat verstandige, weloverwogen beslissingen kan nemen. Beslissingen die je nodig hebt om in actie te komen richting je levensdoel.
  4. Beweeg! Vaker en meer! Wij zijn niet gemaakt om te zitten. Een zittende levensstijl is funest voor onze gezondheid. Als je veel zit en weinig beweegt heb je de grootste sterftekans. Als je veel zit en 5 avonden in de week sport heb je dezelfde sterftekans als iemand die veel beweegt maar nooit sport (bv postbode). Wij hebben een aangeboren voorkeur voor luiheid, het zit in onze genen gegoten. Vroeger moest je noodgedwongen elke dag veel bewegen. Nu leven we in een maatschappij die luiheid in de hand werkt. Ook ons hedendaags voedsel maakt ons extra lui. Kom dus uit je stoel en beweeg. Je hoeft hiervoor niet meteen naar de sportschool. Alle beweging op een dag telt mee. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging bent. Staand werken bijvoorbeeld, telt ook mee. Staand gebruik je vele malen meer energie dan zittend. Weetje: iemand die 4 uur per dag staat, gebruikt op jaarbasis evenveel energie als iemand die 10 marathons loopt. 10 marathons mensen! En elke dag een half uur bewegen is echt het minimum.
  5. Slaap voldoende! Een goede slaapkwaliteit is mega belangrijk voor het goed functioneren van je breid en om depressies te voorkomen. In de wintermaanden heb je meer slaap nodig dan in de zomer. Zorg ook voor een goed slaapklimaat: wifi uit, telefoon weg, lage temperatuur, voldoende zuurstof, zacht licht, een goed kussen en ademend beddengoed. Dit zijn zomaar wat punten die je makkelijk kunt toepassen om te zorgen dat je beter slaapt. Zet ook minstens een uur voor het slapengaan alle schermpjes uit en doe iets waar je rustig van wordt. Blauw licht heeft een grote negatieve invloed op je slaapkwaliteit.
  6. Bedenk waarom je doet wat je doet of waarom je aan bepaalde doelstellingen wil werken. Verandering start altijd met WAAROM. Wat is jouw intrinsieke motivatie om iets in jouw leven te willen veranderen? Als je resultaten wil zien moet actie hierop vanuit jouw diepste verlangen komen. En ook hier weer de vraag: waarom wil je het zo graag? En werk niet met voornemens maar stel doelen! Concrete doelen die haalbaar zijn. Op deze manier heb je meer kans van slagen en heb je meer succeservaringen die op hun beurt weer voor betere resultaten zorgen.
  7. Wees dankbaar. Het blijkt dat dankbare mensen gelukkiger en gezonder zijn. Het vraagt om een andere kijk op het leven maar levert heel veel goeds op. Als je er een gewoonte van maakt om elke avond voor het slapen gaan een paar dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, zal het jouw leven positief veranderen. Doelen halen vanuit dankbaarheid gaat makkelijker dan vanuit “moeten”.
  8. Doe vaker dingen die je leuk vindt. Het is de bedoeling dat je het leuk hebt hier op aarde! Als je dingen doet die jou voldoening geven dan haal je daar energie uit. Onderschat daarnaast lachen en gek doen niet. Het werkt ontspannend, heeft een positieve invloed op je brein en werkt ook nog eens aanstekelijk. Alleen dat al is een goed doel op zich.

Ik ben benieuwd of je nieuwe inzichten hebt gekregen naar aanleiding van deze tips. Laat je mij weten of je er wat aan hebt gehad? En mocht je iemand kennen voor wie dit artikel ook van waarde kan zijn, stuur hem gerust door! Zo dragen we allemaal een steentje bij om onze maatschappij gezonder en gelukkiger te maken.

Geplaatst in

Laat een reactie achter