Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Ik ga op vakantie en ik neem mee…. gezond voedsel ???

Of ik nu met de auto of met het vliegtuig ga, ik heb altijd een tas of een krat met eten mee.

Raar? Voor sommigen misschien wel. Ligt er aan hoe je het bekijkt. Wat voor de een raar overkomt, is voor de ander de norm. Ik vind het raar dat er op vliegvelden en langs de weg niks gezonds valt te halen (hoewel dat gelukkig heel langzaam beter wordt). Je hebt doorgaans de keuze uit meuk of nog meer meuk (hiermee geef ik geen oordeel over de smaak van dit eten, daar gaat deze blog ook niet over). Wij zijn het normaal gaan vinden om ziekmakend voedsel tot ons te nemen en wij vinden het raar als er iemand zoals ik met een tas vol gezond eten in het vliegtuig stapt.

Gezond eten vind ik nou eenmaal belangrijk, ook onderweg en ook op de plaats van bestemming,  voorzover dit mogelijk is natuurlijk. Gezondheid is immers (voor het overgrote deel) een keuze. Daar hebben wij zelf veel invloed op. Ik lever er graag een tas met kleding voor in. Gezonde voeding onderweg zorgt ervoor dat ik fit en alert blijf. Geen energiedipjes, geen snaaibehoefte en geen buikklachten. Ik bak altijd havermoutcake voor onderweg en neem een bak vol rauwkost mee. Bananen, appels, noten, pure chocolade en gezonde reepjes zitten ook standaard in mijn reistas. In de koffer(bak) neem ik altijd het een en ander mee voor de eerste paar dagen op onze vakantieplek. Het is namelijk vaak een hele zoektocht ter plaatse om verantwoorde producten te vinden. Het is fijn om wat  basis dingen bij je te hebben. Zeker als je glutenvrij eet en/of geen koemelk verdraagt.

 

Wat heb ik nu zoal bij me?

 • rijste- of havermelk
 • hoelaloops op basis van quinoa
 • glutenvrije noodles (zoete aardappel/boekweit)
 • kastanjemeel crackers
 • Crunchy Pur (ontbijtgranen van haver of spelt)
 • Fruitreepjes (haver en/of spelt)
 • Gezonde koekjes (variatie van havermout en spelt)
 • suikervrije jam
 • bio honing
 • pot kokosvet
 • pot 100% pindakaas
 • pakje haverroom
 • kruidenthee
 • bio filterkoffie

En als we met de auto gaan, heb ik vaak rijstepasta mee, basis voor tomatensaus en wat kruiden.

Een goede start is immers het halve werk. Er komt tijdens de vakantie al genoeg “rommel” binnen. Gewoon omdat je op vakantie vaak buiten de deur eet en vaak niet veel gezonde keuzes voorhanden zijn. Wat overigens prima is, daar heb je immers vakantie voor. Dit valt dan in mijn 20% marge waarin ik de teugels laat vieren. Ik geniet daar dan ook heel bewust van omdat stressen over ongezonde voedselkeuzes meer nadelen heeft dan af en toe ongezond eten. Omdat mijn basis goed is, kan mijn lijf dit prima aan ?? Dat is vroeger trouwens wel anders geweest. Maar dat, lieve mensen, is weer een ander verhaal…

Dit is mijn verhaal, ik realiseer mij heel goed dat er mensen zijn die andere keuzes (moeten) maken. Iedereen reageert anders op voeding en ook de belasting van “ongezond” eten is voor iedereen verschillend. Als je jouw hele leven lang aan een bepaald voedingspatroon gewend bent, merk je vaak niet wat de nadelen ervan zijn. Je bent immers ook gewend geraakt aan de klachten die het met zich meebrengt. Pas als je in de basis weer gezond bent en leert te luisteren naar louw lichaam, zul je in staat zijn om het verschil tussen voeding en vulling te ervaren. Hoe het ook zij en wat jouw keuzes ook mogen zijn, zorg voor een gezonde basis, beweeg, ontspan en ga vooral genieten. Fijne vakantie!

 

Geplaatst in

Laat een reactie achter