Gezond eten maakt gelukkig!

Healthy Jo | voeding en leefstijl | Vleuten - Leidsche Rijn - Utrecht

“Hoe koken en gezond eten mijn gezin gelukkig maakt”

 

Gezond eten en bewust leven zijn belangrijke voorwaarden voor een gelukkig leven. Een beroemde uitspraak van Virginia Woolf luidt: “Je kunt niet goed denken, goed liefhebben of goed slapen als je niet goed hebt gegeten.” En zo is het ook echt. Dagelijks ervaar ik de grote voordelen van gezonde voeding. Ik zie mensen om mij heen enorm opknappen nadat ze gezond(er) zijn gaan eten en hierdoor bewuster zijn gaan leven. Niet alleen jouw fysieke gesteldheid verbetert ook mentaal ga je er enorm op vooruit. Vele onderzoeken bevestigen het gunstige effect van gezonde voeding op de hersenfuncties. Aanpassen van jouw voeding en leefstijl leidt op deze manier vanzelf naar een gelukkiger bestaan.

 

Persoonlijk word ik erg blij van koken, bakken en alles wat met gezonde voeding te maken heeft. Ik sta graag in de keuken en “sloof” mij graag uit voor mijn gezin. Als we daarna met zijn allen aan tafel zitten en ik zie de blije gezichten dan maakt mijn hart een sprongetje! Wetende dat ik gezond eten op tafel zet waar mijn opgroeiende kinderen veel baat bij hebben, maakt mij niet alleen blij maar versterkt het gevoel dat ik een goede moeder ben. Ik geef mijn kinderen voeding die ze hard nodig hebben in plaats van ze te vullen met lege calorieën en stofjes die niet goed voor ze zijn. Ik merk aan hun gesteldheid en goede gezondheid dat ze veel baat hebben bij hetgeen ze dagelijks in hun mond stoppen. Opvoeden houdt voor mij veel meer in dan het bijbrengen van kennis, beschaving en regels om je staande te kunnen houden in deze maatschappij. Het woord opvoeden zegt het al: voeden, letterlijk en figuurlijk. Hierin ligt een belangrijke taak voor ouders.

 

Ik maak al het eten zelf klaar met verse, volwaardige en bij voorkeur biologische ingrediënten. Het gebeurt regelmatig dat ik in de keuken een maaltijd sta voor te bereiden en mijn kinderen vragen: “Wat eten wij vandaag?” Ik antwoord met bijvoorbeeld: andijvie stamppot met kippenboutjes of quinoa salade met groene groenten en fetakaas. De kids reageren met: “Yes! Lekker!” Dan kan mijn dag echt niet meer stuk. Ik voel mij blij en oprecht gelukkig. Hoe mooi is het als je kinderen blij worden van een gezonde maaltijd die ik met veel zorg en liefde heb voorbereid. Ze zijn niet alleen bijna nooit ziek, ze hebben ook geen vage klachten, concentratie- of slaapstoornissen. Ze groeien op tot volwassenen die voeding van vulling kunnen onderscheiden. Ze gaan bewust om met de dieren en de natuur om ons heen en het zijn makkelijke eters. Hoe fijn is dat! Als we uit eten gaan dan proberen ze vaak nieuwe dingen uit. Ze nemen iets van de kaart wat ze nog niet kennen omdat ze nieuwsgierig zijn naar nieuwe smaken en structuren. Deze nieuwsgierige, flexibele houding is een hele fijne eigenschap, niet alleen wat eten betreft. In hun hele verdere leven zullen ze hier baat bij hebben.

 

Ze vinden inmiddels bijna alles lekker (behalve de jongste, die zit nog in de “ik lust het niet” fase). Van witlof, bietjes en zelfs spruitjes worden ze blij! Maar dat komt doordat ik er een karamelsausje bij maak (eerlijk is eerlijk) waarin ze de spruiten mogen dippen…. Ze bewaren altijd wat van die saus om in te vriezen. We gieten het in van die siliconen ijsblokjes vormpjes en dan hebben ze “karamel snoepjes” waar ze vervolgens nog een paar dagen lang van kunnen genieten.

 

Ik voel mij bevoorrecht om iedere dag over gezond voedsel te beschikken, om mijn gezin op een smaakvolle manier van de juiste voedingsstoffen te voorzien en tegelijkertijd aan hun geluk bij te dragen. Ja, ik ben een gelukkig mens!

Geplaatst in

Laat een reactie achter