Guacamole en de gezondheidsvoordelen van avocado’s
Iedereen is het er over eens dat avocado’s gezond zijn maar weet jij ook wel waarom?
Een avocado is strikt genomen een vrucht maar wordt in de keuken meestal ingezet als groente.
Hier onder noem ik een paar redenen waarom het goed is om meer avocado’s te eten.
- Avocado is een goede bron van eiwit die licht verteerbaar is.
- Avocado is rijk aan essentiële aminozuren. Deze aminozuren heeft jouw lichaam nodig om eiwitten te maken.
- Avocado is rijk aan kalium, een mineraal dat hart en bloedvaten gezond houdt.
- Één avocado bevat maar liefst zo’n 10 gram aan vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van de darmen.
- Avocado bevat vitamine C, B6 en K. Daarnaast bevordert het de opnamen van andere vitaminen, zoals vitamine A en E, omdat deze beter worden opgenomen in combinatie met vetten.
- Avocado is ook rijk aan onverzadigde vetzuren die op hun beurt weer een gunstig effect hebben op je hart en bloedvaten.
- Bovendien zorgt de combinatie van voedingsstoffen in avocado’s dat ze een ontsteking remmende werking hebben.
Als je zeker wil weten dat je avocado eetrijp is, moet je even “voelen” of die al een beetje zacht wordt maar niet al te zacht. Wil je het zeker weten, verwijder dan even het pitje bovenaan de vrucht. Als de kleur daaronder helder groen is (avocado kleur zeg maar) dan is de avocado goed om te eten. Zie je echter een bruine kleur, dan is die al overrijp en waarschijnlijk niet meer zo lekker.
Met een avocado kun je heel veel kanten op maar het meest bekende recept is toch wel de guacamole.
Het enige dat je hiervoor nodig hebt is:
1 of 2 rijpe avocado’s
1/2 teentje knoflook
2 el olijfolie (extra vierge van de eerste koude persing)
sap van een kwart citroen
zout en peper
Gooi alles in de blender of keukenmachine en mix goed door elkaar. Proef even of er genoeg zout en peper in zit.
Je kunt dit heerlijke dipsausje ongeveer 4 uur in de koelkast bewaren. Om te voorkomen dat de guacamole bruin wordt, stop je de pit van de avocado erbij in.
Enjoy!