Healthy eiersalade
Het is bijna Pasen. Waar Pasen voor staat weet bijna niemand meer maar als je zegt Pasen dan denk je waarschijnlijk meteen aan eieren. Er worden heel wat eieren gegeten met de Paasdagen en dan vooral de chocolade versies ervan. Ook lekker natuurlijk maar lang niet zo gezond als een vers, biologisch eitje van een blije kip.
Ik lust eieren in elke vorm en eet ze ook heel vaak. Eieren zijn namelijk een geweldige bron van essentiële voedingsstoffen. Behalve eiwit bevatten ze maar liefst 7 belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, D, E en K) alsook de mineralen ijzer, foliumzuur en fosfaat.
Jarenlang heeft het ei een slecht imago gehad als zijnde een dikmaker en een cholesterolbom. Ja er zit cholesterol in ei maar dit heeft nauwelijks invloed op ons cholesterolgehalte. Ei bevat namelijk het goede soort cholesterol. Cholesterol heeft sowieso onnodig een slecht imago en er is ontzettend veel onzin over cholesterol geschreven. Cholesterol is een lichaamseigen stofje die we grotendeels zelf aanmaken en die we ook heel erg nodig hebben. Waar je wel ziek van wordt is suiker en transvetten. Dit zijn de echte dikmakers en veroorzakers van veel ziekten en aandoeningen. Aan dit onderwerp zal ik een andere blog wijden. Terug naar het ei. Ondanks al het goede dat een ei ons te bieden heeft, mag je volgens het Voedingscentrum slechts 3 eieren per week. Onzin! Ik eet al jaren gemiddeld 6 tot 8 eieren per week en heb totaal nergens last van.
Wist jij trouwens dat eieren ook erg goed zijn voor je huid, je ogen, je energieniveau en een essentiële bron zijn van het belangrijke Omega-3 vetzuur (waar overigens veel mensen een tekort aan hebben).
Neem dus gerust een eitje meer met Pasen (daarna trouwens ook). Bij voorkeur wel van vrije, blije kippen die goed biologisch voer krijgen. Eieren van deze kippen zijn lekkerder en hebben meer voedingswaarde.
Met Pasen houd ik altijd best wel wat gekookte eieren over. Mijn kinderen beschilderen de eitjes en we doen traditioneel een spelletje dat heet “eitje tik”. Je tikt tegen elkaars ei aan (gekookt en in de schil) en mag net zo lang door tot ook jouw ei een barst krijgt. Degen die als laatste overblijft is de winaar en zijn/haar ei is een echte kampioen. Hartstikke leuk maar zo houd je wel wat eieren over natuurlijk. Geen probleem want die gebruik ik dan in de eiersalade.
De lekkerste eiersalade maak je namelijk zelf. Het is niet alleen veel lekkerder dan de kant en klare massa producties, het is met name veel gezonder. Het bestaat slechts uit een paar pure ingrediënten en is klaar in een handomdraai. Vergelijk dit maar eens met de bakjes in de koeling van de supermarkt met een lange lijst aan “mysterieuze” ingrediënten en onnodige toevoegingen.
Deze salade is trouwens ook bij uitstek geschikt voor de vrijdagavond borrel, verjaardagsfeestje met borrelsnacks of een uitgebreide lunch in het weekend met je familie.
Dit heb je nodig voor 1 gewone portie:
4 hardgekookte eieren
1 flinke el mayonaise (bij de natuurwinkel vind je goede mayonaise zonder rommel)
2 el biologische creme fraîche
1 tl mosterd
1 tl kerriepoeder
1 tl kurkumapoeder (optioneel)
zout en peper
verse bieslook
Zo maak je het:
Kook eerst de eieren, zeker 8 minuten lang zodat ze helemaal hard gekookt zijn. Laat ze even schrikken onder koud water en pel ze. Snijd voorzichtig doormidden en haal het eigeel eruit. Doe het in een apart bakje. Snijd de eiwitten in kleine stukjes, zo klein als je zelf wilt (ik houd ze liever iets groter zodat het ei nog herkenbaar is maar dat is een kwestie van smaak). Prak de dooiers in het andere bakje fijn en meng met de mayo, creme fraîche, mosterd en de kruiden. Doe er nog wat zout en peper bij. Voeg dan de stukjes eiwit erbij, roer goed door elkaar en proef even. Breng op smaak met nog wat zout, peper en kruiden als dat nodig is. Knip een flinke hoeveelheid bieslook erover en zet in de koelkast om op te laten stijven. Heerlijk op een cracker, zelfgebakken spelt brood of in een wrap. Geniet er van!
Tip: verse tuinkers en zoetzure augurkjes gaan hier ook heel goed bij.