Healthy Energybars

				<![CDATA[]]>

Je hebt van die momenten dat je naar een snack verlangt of dat je een powerboost nodig hebt. Na het sporten bijvoorbeeld of als je lang in de auto moet zitten. Een eigen gezonde snack meenemen in het vliegtuig is ook een heel goed idee. Over het algemeen is het eten dat in vliegtuigen wordt geserveerd niet te kanen… ja, sorry maar het is gewoon zo. We weten inmiddels allemaal dat suikerhoudende etenswaren geen gezonde keuze zijn maar we weten vaak niet wat we dan wel moeten nemen. Veel voorverpakte mueslireepjes en zogenaamde gezonde tussendoortjes in de supermarkt zijn helaas geen goede keus. Ze zitten vaak bomvol suikers (of suikervervangers) en ongezonde vetten (zogenaamde transvetten). Er zijn wel wat uitzonderingen maar die zijn vaak nogal prijzig. Wat je dan het beste kunt doen is zelf aan de slag te gaan en heerlijke, gezonde noten/fruit repen te gaan maken. Ik zal je alvast een eindje op weg helpen door dit recept met jou te delen. Als je op zoek gaat naar de ingrediënten voor deze repen, kies  voor rauwe noten of licht geroosterd en ongezwaveld en ongezoet gedroogd fruit.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 flinke energybars:

100 gr moerbeien (of gedroogde abrikozen en/of pruimen, wel eerst even weken)

100 gr pompoenpitten

50 gr rozijnen

50 gr geraspte kokos

150 gr hazelnoten

150 gr amandelen

50 gr chiazaad

20 gr lijnzaad (ongebroken)

350 gr medjoul dadels

2 el kokosvet (niet gebleekt en niet ontgeurd)

1 tl kaneelpoeder

snufje Himalaya zout

 

Zo maak je het:

Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Vet een bakblik of een ovenschaal in (liefst vierkan; 24 bij 24) en bekleed met bakpapier. Maal eerst de dadels met de pompoenpitten fijn in de keukenmachine. Haal dit mengsel eruit en zet even apart. Doe dan alle overige ingrediënten erin en laat de machine draaien totdat alles goed gemalen en met elkaar vermengd is. Voeg nu de pompoenpitten en dadels erbij en laat alles nog even draaien zodat je een plakkerig mengsel hebt (het lijkt een beetje op fudge). Hoe langer je de machine laat draaien hoe fijner en plakkeriger het goedje wordt. Je kunt er ook voor kiezen om de repen wat grover te laten zijn. Het is afhankelijk van jouw smaak en voorkeur.

Schep de keukenmachine leeg in het bakblik en druk alles goed aan zodat het overal evengoed gevuld is, vooral in de hoekjes en bij de randen moet je extra hard drukken. Ik doe dit met mijn blote hand en strijk het vervolgens glad met een lepel. Als er veel vet bovenop de “repenmassa” komt te liggen, kun je dit opdeppen met een tissue of keukenpapier. Weet echter dat dit gezonde vet is wat uit de noten en pitten komt, erg goed voor je dus! Zet de schaal of het bakblik voor 2 uur weg in de koelkast om het op te laten stijven. Daarna haal je het mengsel eruit en kun je het in repen gaan snijden. Je bepaalt zelf hoe groot of klein je ze wil hebben. Het is altijd een goed idee om een deel ervan in de vriezer te gooien, mocht je nog wat overhouden, wat lastig wordt vermoed ik……

Tip: Pak de energybars in bakpapier en doe er een leuk strikje of gekleurd touwtje omheen, neem ze mee als kadootje naar een verjaardag, een borrel of een andere gezellige bijeenkomst.

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter