In 9 stappen naar meer energie

Healthy_Jo_Echt_Mooij_fotografie.web-1483

De wintertijd is weer ingegaan. Dit betekent dat de dagen aanzienlijk korter worden en we de zogenaamde “donkere dagen van het jaar” weer tegemoet treden. Een periode waar velen van ons behoorlijk tegenop zien. Het wordt niet alleen donkerder maar ook kouder en helaas, zoals dat vaak in Nederland het geval is, een stuk natter. Niet bepaald het type weer waar je vrolijk van wordt, laat staan dat je er energie van krijgt.

Persoonlijk houd ik erg van de herfst maar de hele winterperiode erachteraan duurt mij toch ook te lang. Halverwege december ongeveer begint het tekort aan zonlicht mij vaak op te breken. Het liefste zou ik dan voor een paar weken de winterslaap willen houden. Een weekje naar de zon is een fijnere optie maar helaas niet altijd haalbaar met een gezin van 5. Om mij heen zie ik dat veel mensen nu al kampen met een laag energieniveau en lusteloosheid. Er wordt enorm veel gesnotterd en gehoest en het aantal depressies neemt tijdens de wintertijd flink toe. En dan heb ik het nog niet eens over allerlei virussen die nu de ronde doen en waar we vaak erg slecht tegen bestand zijn. Niet nodig allemaal en we kunnen er zelf heel wat aan doen.

Lusteloosheid en de neiging om in je schulp te kruipen horen op zich wel bij de winterperiode. Net als de natuur hebben ook wij mensen tijd nodig voor rust, herstel en bezinning. Vroeger als jager verzamelaar kon je ook niet veel anders dan veel slapen en de korte, koude dagen slijten bij een vuurtje in je hol. Heden ten dage ziet ons leven er echter ietsje anders uit en moeten we ook in de winter bij weer of geen weer gewoon doorwerken, voor onze kinderen zorgen, verjaardagen vieren, leuke dingen doen (vaak vanuit sociale druk), netwerken, relaties onderhouden, er goed uit blijven zien en op social media aanwezig zijn. Tja, de show must go on. Toch? (Ook hierbij mag je jezelf afvragen of dit ritme bij je past en of je er baat bij hebt of breekt het je misschien juist op?

Wat sowieso helpt is je er niet aan te ergeren en gewoon te accepteren dat je minder energie en puf hebt in de winter. Rustiger aan doen en jouw agenda hierop aanpassen is altijd wel een goed plan. De lat minder hoog voor jezelf leggen is ook een goed idee. Lief en mild zijn voor jezelf en eraan toegeven helpt al veel.

Ondanks alles zou het toch erg fijn zijn om voldoende energie te hebben voor alle dingen die wel gewoon moeten gebeuren. In dit artikel deel ik daarom een aantal tips met je die mij goed helpen om het energieniveau op te krikken en op een natuurlijke manier de winterdip tot een minimum te beperken.

 

1. Pas je voeding aan

Onze darmen staan in directe verbinding met onze hersenen. Zowel jouw mentale welzijn als jouw energieniveau zijn het directe gevolg van hetgeen je in je mond stopt. Wil je meer energie en minder last van sombere gevoelens, neem dan zoveel mogelijk zuivere voeding tot je. Hiermee bedoel ik vers en onbewerkt. Kies zoveel mogelijk voor puur voedsel zoals groenten, fruit, vlees, vis, noten en zaden (liefst biologisch). Variatie hierin verdient ook de nodige aandacht. Eet zo min mogelijk suiker, melkproducten en granen (skip met name de tarwe) en drink zo min mogelijk koffie en zwarte thee. Vermijd alle bewerkte voedingsmiddelen. Dit slurpt energie en put jouw lichaam allen maar meer uit. In de winterperiode snakken we allemaal naar comfordfood. Dat is heel logisch want we hebben nu eenmaal meer energie nodig om onszelf warm en actief te houden. Maar de standaard comfortfood is een regelrechte aanslag op jouw energielevel en jouw immuunsysteem. Gelukkig zijn er genoeg gezonde, heerlijke alternatieven.

Hedendaagse voeding bevat helaas weinig voedingswaarde meer. Dit komt door de steeds sneller wordende productie van voedsel, de uitgeputte, voedingsarme bodems en het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Om die reden zouden we minimaal 600 gram groente en 3 stuks fruit per dag moeten eten. Er zijn maar weinig mensen in Nederland die deze hoeveelheden halen.

Niet alleen de voedingswaarde van ons eten is erg laag, de hoeveelheid pesticiden en kunstmatige toevoegingen zorgen voor een grote belasting van ons lichaam, met name voor de lever. In de lever zit het centrum van onze levensenergie. Hoe zwaarder jouw lever wordt belast, hoe minder energie het kan produceren. 1 a 2 keer per jaar een detox kuurtje doen, is daarom zeker geen overbodige luxe. Meer weten over een gedegen detox van je lichaam? Lees dan mijn blog hierover https://healthyjo.nl/de-zin-en-onzin-van-een-detoxkuur/

 

Vanwege de geringe voedingswaarde van ons eten en het feit dat bijna iedereen te weinig groente en fruit eet, is het nemen van voedingssupplementen zeer aan te bevelen. Ik adviseer standaard extra vitamine C, vitamine D3, visolie en magnesium. Bij vermoeidheid is een goede vitamine B complex aan te raden of in elk geval vitamine B12. Inname van voldoende eiwitten, vezels en goede vetten maakt een wereld van verschil. Binnen een maand of 2, 3 zie ik mensen enorm opknappen.

Kun je ook wat extra weerstand gebruiken dan zijn de volgende vitaminen en mineralen essentieel: vitamine A, vitamine E, B vitaminen, calcium, selenium, ijzer en zink. Daarnaast doet een goed magnesiumsupplement echt wonderen. Wil je meer advies over voedingssupplementen of wil je weten welke vitamines en mineralen je tekort komt en welke voeding jouw gezondheid verzwakt? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met mij op of kijk bij het kopje Bloedonderzoek in de menubalk van deze website: https://healthyjo.nl/emb-test/

 

2. Houd je vocht op peil

Veel mensen lijden onbewust aan vocht tekort. Ze zijn zich daar meestal niet van bewust en verwarren dorst met honger. Het is vaak om die reden dat ze een constant gevoel van trek in eten ervaren. Te vaak eten op een dag belast het alvleesklier en ons spijsverteringssysteem. Hierdoor raken we vermoeid en lopen we het risico om leefstijl gerelateerde aandoeningen te ontwikkelen zoals diabetes type 2.

Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam veel vocht nodig. De hoeveelheid varieert per persoon en is afhankelijk van de levensstijl. Grof genomen heb je 1,5 a 2 liter zuiver en vitaal water per dag nodig. Alle andere dranken tellen hier dus niet aan mee.

Als we moe zijn, hebben we vaak behoefte aan vocht en mineralen. Dit zorgt voor een goede verspreiding van energie door het lichaam. Ook onze hersenen hebben veel baat bij voldoende vocht. Keltisch zeezout kan hierbij helpen. Het is met meer dan 80 mineralen en sporenelementen een zeer goede energieleverancier. Een theelepeltje Keltisch zeezout opgelost in een glas water geeft een aanzienlijke hoeveelheid energie. Zeker het proberen waard.

 

3. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

We kennen allemaal wel de middagdip, meestal na 3 uur ‘s middags. Velen van ons ervaren dit soort energiedips echter meerdere keren op een dag. Sommigen zelfs zo erg dat ze zich door de dag heen “slepen” met koffie en snoepgoed. ‘s Avonds storten ze uitgeput neer op de bank en kunnen alleen nog maar naar een beeldscherm staren (wat ook weer energie kost). Als je bloedsuiker teveel schommelt is dat een aanslag op je energiehuishouding. Jouw alvleesklier raakt uitgeput en zo ook de organen die continue stresshormonen moeten produceren om de glucose te kunnen verwerken. Vermijd daarom zoveel mogelijk de inname van suiker en snelle koolhydraten. Combineer langzame koolhydraten (volkoren producten, groenten en oergranen) met goede vetten en eet meer eiwitten in plaats van koolhydraten. Vervang brood en witmeel producten (witte pasta) door producten als haver, quinoa, boekweit en bruine rijst. Dit zal je veel energiewinst opleveren.

 

4. Beweeg meer

Het is misschien een open deur maar hoe meer beweging je in je dag inbouwt hoe energieker je je zal voelen. Iedereen weet dit maar lang niet iedereen past dit principe in zijn/haar leven toe. Als je weinig beweegt, is het eigenlijk een negatieve spiraal waar je in zit. Hoe minder beweging hoe meer jouw lichaam in een inactieve modus raakt met als gevolg meer vermoeidheid. Het zuurstofniveau van jouw cellen wordt steeds lager. Hierdoor is er steeds minder energie uitwisseling tussen de cellen onderling. Het gevolg is dat je hierdoor steeds vermoeider raakt. Zelfs van de bank af komen is dan een hele opgave. Vergelijk jezelf met een windmolen, hoe meer die draait hoe meer energie die genereert.

 

5. Zorg voor voldoende daglicht

Onder invloed van licht maakt ons lichaam serotonine aan. Serotonine is een hormoonachtige stof die ons energie geeft. Daarnaast zorgt serotonine voor de aanmaak van melatonine. Dit slaaphormoon is op zijn beurt weer verantwoordelijk voor een goede nachtrust. Ga dus elke dag naar buiten voor een flinke wandeling. Het liefst in je lunchpauze want dan staat de zon het hoogst en is er het meeste licht buiten. Beperk zoveel mogelijk het beeldschermgebruik in de avond. Het blauwe licht dat er van af komt verstoort je dag en nachtritme. Hierdoor kom je moeilijker in slaap en is je slaapkwaliteit minder. Het aanschaffen van een daglichtlamp biedt ook hulp en is absoluut een goede investering.

 

6. Ga eerder naar bed

Gedurende de dag komt er een ongekende hoeveelheid prikkels en indrukken op ons af. Elke dag weer. De vooruitgang gaat hard en ons lichaam heeft veel moeite om het bij te kunnen houden. Al die indrukken moeten een plek krijgen en ons brein moet het allemaal zien te verwerken. Het is ook niet vreemd dat er tegenwoordig zoveel overprikkelde kinderen zijn en jong volwassenen met een burn-out. Ook al merk je het misschien niet direct, jouw batterij loopt langzaam leeg. Geef jouw lijf de tijd die het nodig heeft om op te laden en te herstellen. Doe eens een dutje, staar uit het raam en doe vaker gewoon even niets. Bouw meer rustmomenten op een dag in en ga vaker vroeg naar bed. De uurtjes voor middernacht zijn extra belangrijk want dan wordt het grote onderhoud gepleegd. Na middernacht ben je vooral bezig met de mentale verwerking van indrukken.

 

7. Vermijd stress en negatieve gedachten

Negatieve gedachten en piekeren veroorzaken stress in je lijf. Stress vreet bakken met energie. Dit geldt ook voor onzekerheid en twijfel. Vermoeidheid komt heel vaak voort uit mentale overbelasting. Zit je te lang op social media? Drink je te veel alcohol? Heb je een andere verslaving? Voor alle bezigheden waar de balans zoek is geraakt, geldt dat ze energie ontnemen, ook al lijkt het dat we er plezier aan ontlenen. Neem dit aspect van je leven eens goed onder de loep. Het zou je heel veel energie kunnen besparen. Probeer om negatieve gedachten zoveel mogelijk om te buigen naar positieve gedachten. Deze geven juist energie. Blijf niet te lang zitten in onzekerheid en focus je op de mooie dingen van het leven. Vraag jezelf regelmatig af wat je kan doen om meer plezier uit het leven te halen. Bedenk een dankbaarheidsritueel. Mediteer regelmatig om je hersenen tot rust te brengen. Maak hier een gewoonte van zodat jouw brein dit uiteindelijk (bijna) automatisch gaat doen.

 

8. Bewaak je eigen grenzen

Als je te lang in een stress situatie zit, loop je het risico dat de stressklachten chronisch worden. Er worden te veel stresshormonen geproduceerd die continue in je bloed blijven hangen. Het wordt voor jouw lichaam steeds moeilijker om die stresshormonen kwijt te raken en ontspannen wordt op den duur onmogelijk. Als je te lang moe en gestrest bent is de kans op een burn-out groot. Dit gaat meestal gepaard met een bijnier uitputting. Jouw bijnieren kunnen 2 a 3 keer van een uitputting herstellen, daarna wordt het bijna onmogelijk. Vermoeidheid is een teken van je lichaam dat er ergens een grens is bereikt. Neem dit serieus en onderneem concrete stappen naar herstel. Zorg voor actieve ontspanning en pas je voeding aan. Dit helpt al enorm.

 

9. Doe meer leuke dingen

Waar word jij blij van? Wat is je droom? Wat geeft jou energie? Ga daar meer van doen. Maak er bewust tijd voor en plan het in in je agenda.

Wij mensen zijn erg sociaal en we willen graag van betekenis zijn voor een ander. Een voldaan en betekenisvol leven geeft heel veel energie. Ga je droom achterna. Kom uit je comfortzone. Leef jouw eigen leven en niet dat van een ander!

 

Vond je deze informatie nuttig? Deel het op social media zodat meer mensen gezonder kunnen leven. Aho!

Geplaatst in

Laat een reactie achter