Koop jij tweedehands?

Jazeker en ik kom er ook openlijk voor uit!

Zondag ben ik gezellig met mijn oudste dochter wezen “shoppen” op een leuke, hippe tweedehands kledingmarkt. Er hing een gezellige sfeer, er waren leuke mensen en vriendelijke verkoopsters. We hebben voor een habbekrats mooie kledingstukken gescoord en hadden dikke pret samen. Alles wat je op de foto ziet heeft mij om en nabij 18 euro gekost. Kleding in zeer goede staat waar ik heel erg blij mee ben.
Oh en weet je wat ik ook erg leuk vond? Dat er een jonge meid van begin 20 tegen mij zei: “wow, wat staat die jurk jou prachtig, alsof die voor jou gemaakt is”. Dat meisje had mijn dochter kunnen zijn. Ja, die stopte ik mooi even in mijn zak. En over die jurk hoefde ik ook niet lang te twijfelen (voor 5 euro nog wel).

Waarom ik tweedehands kleding koop? Dit heeft meerdere redenen. En het is niet omdat ik mij nieuwe kleren niet kan veroorloven. Ik koop niet vaak kleren. Vind ik zonde van mijn geld en ik heb een hekel aan passen. Ondergoed en schoenen koop ik altijd nieuw (die gaan superlang mee). De rest van mijn garderobe is een mix van een paar nieuwe dingen, veel oude kleding (het past nog steeds en is in goede staat dus waarom wegdoen) en wat tweedehandse kledingstukken. Bij mij staan duurzaamheid en kwaliteit voorop. Je zal mij niet snel bij grote winkelketens als Primark of H & M tegenkomen. Ik wil kinderarbeid en uitbuiting van mensen niet in de hand werken maar waar ik vooral niet aan mee wil werken is de grote milieuschade, de lucht- en bodemverontreiniging van onze planeet. De ecologische voetafdruk van onze consumptiemaatschappij is erg groot. En we sluiten massaal onze ogen voor de gevolgen hiervan. Als een kledingstuk in goede staat verkeert en nog een paar jaar mee kan dan neem ik het graag over. En ook dit doe ik in beperkte mate want hoeveel kleren heb je eigenlijk nodig? Ik wil hierin ook een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen. “Wees zuinig op de aarde, wees kritisch op je consumptiegedrag, vraag jezelf af wat echt belangrijk is in het leven.”

Een hele fijne bijkomstigheid van tweedehands kleding kopen is dat je flink geld overhoudt voor de dingen die er echt toe doen zoals gezond voedsel, voedingssupplementen, natuurlijke verzorgingsproducten, “groene” schoonmaakmiddelen, leuke gezinsuitjes en persoonlijke ontwikkeling. Dat vind ik belangrijker dan nieuwe kleren of merkkleding. Want je kunt nog zoveel mooie, dure kleren hebben en kasten vol spullen maar als je jouw gezondheid verliest, heb je daar helemaal niks meer aan.

En weet je wat ook leuk is? Als je meer geld te besteden hebt voor een gezonde leefstijl, wordt de kwaliteit van jouw leven beter, heb je een langere levensverwachting, meer energie om leuke dingen met je kinderen te doen én….je krijgt c.q. behoudt je mooie figuur waardoor je niet steeds van kledingmaat hoeft te wisselen. Ik heb al zeker 20 jaar dezelfde kledingmaat en pas nog steeds in de  kleren uit mijn studententijd. Best handig want mode komt immers steeds weer terug. Nog even en ik kan kleding lenen van mijn dochter 🙂

 

Wat vind jij belangrijk?

Geplaatst in

Laat een reactie achter