Zink, jouw immuunbooster!

Processed with VSCO with e3 preset

Krijg jij voldoende zink binnen? En waarom is het eigenlijk belangrijk om hier alert op te zijn?

 

Ben jij erg moe? Heb je een slechte concentratie en wellicht huidklachten? Dan kan dit op bloedarmoede wijzen als gevolg van b12 tekort maar het kan ook zeker een zink tekort zijn! En daar wordt vaak niet aan gedacht helaas.

 

Zink is een erg belangrijk mineraal dat betrokken is bij heel veel belangrijke lichaamsprocessen. Zink werkt erg gunstig op je huid en bevordert de wondgenezing. Zink is ook heilzaam bij eczeem en acnè. Verder helpt het bij de koolhydraatstofwisseling, het bevordert alertheid en concentratievermogen, biedt weerstand tegen infecties (door virussen), gaat vermoeidheid tegen en bevordert de groei. Daarom hebben kinderen hebben naar verhouding veel meer zink nodig dan volwassen, omdat ze in de groei zijn.

 

Zink is een zeer sterke ati-oxidant en beschermt onze cellen tegen vrije radicaal schade en daar worden we dagelijks veel te veel aan blootgesteld. Zink helpt bij de ontgifting van het lichaam! Daarnaast is het erg goed voor sterke botten. En wat veel mensen nog niet weten is dat zink een belangrijke rol speelt bij de voortplanting (ook bij mannen!) en een gezonde zwangerschap.

 

In deze tijd van het jaar waarin onze weerstand wat lager wordt maar ook in de tijd van “rare” virussen en gevolgen van de prik (je weerstand wordt er juist lager door, bovendien is dit slechts schijnveiligheid omdat het virus constant muteert) is het zeer verstandig om aan je weerstand te werken.

 

Waaraan kan je merken dat je zink tekort komt?

Hieronder een lijstje met de meest voorkomende klachten.

 

weerstandvermindering in het algemeen

witte plekjes op/onder je nagels

aderverkalking

eetstoornissen

bloedsuikerproblemen

huidafwijkingen

haaruitval

ruwe/bleke huid

slechte wondgenezing

diarree

verlies van smaak, reuk en eetlust

(dit kan een gevolg zijn van COVID maar kan ook zeker een zink tekort zijn)

makkelijk somber/depressief

nachtblindheid (icm vit A, opname van vit A wordt versterkt door de zink)

moeilijk gewicht verliezen

maar ook onvruchtbaarheid zowel bij vrouwen als bij mannen

miskramen en

prostaatklachten

 

Dit kun je dus allemaal verhelpen (of in elk geval verminderen) met zink! Zink krijg je voornamelijk binnen door het eten van dierlijke producten, daar is de hoeveelheid zink het hoogst en met de beste opneembaarheid voor ons lijf. Ben je vegetariër of eet je veganistisch dan is het erg belangrijk om zink dagelijks bij te suppleren.

 

Maar waar zit het dan in?

 

Oesters spannen de kroon als het gaat om zink! Ze bevatten zoveel zink dat je met 100 gr oesters 400% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink binnenkrijgt! Maar oesters bevatten ook andere belangrijke mineralen en sporenelementen zoals magnesium, jodium, selenium en zwavel. Eet deze pareltjes dus regelmatig.

Andere voedingsbronnen van zink zijn:

rundvlees en eieren (altijd bio), tarwekiemen, gekiemde zaden, alfalfa, taugè, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, hennepzaad, cacao, cashewnoten, pecannoten, paranoten, sesamzaad, biergist en lever (wees hier wel matig mee).

 

Als je de bovengenoemde voedingsmiddelen dagelijks eet dan kun je volstaan met een onderhoudsdosering van zink maar als je last hebt van bovengenoemde klachten en/of je bent vaak verkouden en grieperig of je eet vegetarisch dan is het verstandig om hogere doseringen zink bij te suppleren.

 

Zink citraat is de goede opneembare vorm (niet zinkoxide! dit is een niet opneembare vorm).

 

Suppleren kan prima in de vorm van een tablet als onderhoudsdosering maar heb je een tekort neem dan zink in poedervorm of als zuigtablet. Zo omzeil je het spijsverteringskanaal en wordt het makkelijker in je bloed opgenomen.

 

Nu de winter voor de deur staat is het extra belangrijk om alert te zijn op je klachten en daar actie op te ondernemen. En soms is het gewoon heel simpel op te lossen met extra vitamines en mineralen. Wil je zeker weten of en welke tekorten je hebt? Laat dan je bloed testen want meten is weten. Meer hierover kun je lezen op mijn website onder het kopje Bloedonderzoek. Direct boeken kan via deze link: https://healthyjo.nl/emb-test/

Een gezonde herfst toegewenst!

 

 

Geplaatst in

Laat een reactie achter