Amandelspijs

amandelspijs

De Sint is weer in het land en wat is er dan lekker dan zelf je pepernootjes, speculaasjes en banketletters te bakken? Ze liggen dan wel vanaf augustus al in de schappen maar de echte charme zit hem in het zelf bakken rond het Heerlijk Avondje. Je huis heerlijk ruikend naar speculaaskruiden met een warme kop chocolademelk. En ook die maak je natuurlijk zelf (zie voor het recept in de rubriek drankjes).

Als je nog nooit amandelspijs hebt gemaakt, denk je misschien dat het heel ingewikkeld is. Niets is echter minder waar. Met maar 3 ingrediënten en in een kwartiertje tijd maak je de lekkerste amandelspijs ooit. En het is niet alleen veel lekkerder dan die uit de fabriek, het is ook nog eens vele malen gezonder. Ik denk dat we het met elkaar eens zullen zijn dat we veel en veel te veel suiker gebruiken. Dat is het hele jaar door al het geval maar met de feestdagen op komst is het echt meer dan erg. Je wordt er letterlijk en figuurlijk van alle kanten mee “doodgegooid”. Ik ben van de 80-20 regel maar wat er in de december maand gebeurt vind ik echt te overdreven. Dus als het ook zonder suiker kan, is het wat mij betreft meer dan welkom. Zo ook deze amandelspijs. Ja, er zit honing of kokosbloesem in maar dat is echt vele malen beter dan witte kristalsuiker en alle soorten glucose- en fructose stropen, invertsuikers, bietenmelasses en kunstmatige zoetstoffen. Echt waar.

 

Dit heb je nodig:

250 gram amandelmeel (is genoeg voor 1 grote banketletter)

1 biologisch eitje

100 a 150 ml honing

Je kunt de honing vervangen door kokosbloesemstroop (zoals ik dat hier gedaan heb)

 

Of je neemt:

250 gram amandelmeel

2 bio eieren

kokosbloesemsuiker naar smaak

 

Als je liever geen eieren gebruikt dan neem je:

250 gram amandelmeel

ongeveer 200 ml honing

beetje lauw water

 

Er zijn dus verschillende manieren om het spijs te maken. In alle gevallen heb je iets nodig om het meel aan elkaar te laten plakken. Ei werkt het beste en ja, rauw ei is veilig. De bacteriën zitten nooit binnen in het ei. Als je helemaal veilig wil gaan, was de eieren van tevoren dan met warm water en sop. In al die jaren dat ik rauwe eieren in mijn keuken gebruik heb ik nog nooit een besmetting opgelopen. Nu kan het zijn dat je veganist bent en om die reden geen eieren gebruikt. In dat geval zul je ook liever geen honing gebruiken. Maak de amandelspijs dan met kokosbloesemstroop en water, dat moet ook lukken.

 

Bereiding:

Voeg alles bij elkaar in de keukenmachine en laat mengen totdat je een dik, plakkerig deeg hebt. Is het iets te nat? Voeg er nog wat meel bij. Is het juist te droog? Doe er wat water of honing bij. Een kind kan de was doen, zo simpel is het. Als je tevreden bent over de smaak en de structuur, sla de lucht eruit, pak het in in huishoudfolie of liever nog: doe het in een glazen pot en zet het achterin de koelkast voor een paar dagen of beter nog voor een paar weken.

Bak er rond 5 december heerlijke banketletters van, gevuld speculaas of appeltaart. Je kunt er ook een heerlijk toetje mee maken door appels ermee te vullen en met wat roomboter in de oven te bakken. Heerlijk!

Ik bewaar altijd wat spijs voor de Kerstdagen en maak dan nog iets lekker ermee.

Fijne feestdagen lieve mensen!

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter