Bananenbrood met pompoenpuree

bananenbrood pompoen

Er bestaan ontzettend veel soorten bananenbrood. De variaties lijken wel eindeloos en dat is fijn want zo is er voor iedereen wel een geschikt recept met de juiste smaak. Een bananenbrood kan ook niet echt mislukken vind ik dus ook als je twee linker handen hebt in de keuken kun je een lekkere gezonde “cake” tevoorschijn toveren.

Zo had ik laatst een stuk pompoen over maar geen zin om ermee te koken. En aangezien ik het leuk vind om nieuwe recepten uit te proberen was het idee van bananenbrood met pompoen snel geboren. Pompoen is een echte superfood van eigen bodem. Het bevat hoge concentraties vitamine c en is bovendien rijk aan zeer gezonde vezels waar onze darmen erg blij van worden. Bakken met groenten is bovendien een leuke manier om je kinderen en/of jezelf meer groente te laten eten en dat kunnen we allemaal goed gebruiken.

Mocht je geen pompoen kunnen scoren (in de zomermaanden is het echt geen pompoen seizoen namelijk) gebruik dan zoete aardappel, die is wel altijd verkrijgbaar en ook erg gezond.

 

Dit heb je nodig voor een middelmaatje bananenbrood (16 a 18 plakken)?

400 gram pompoenpuree

200 gram rijpe bananen (2 grote of 3 kleinere bananen) geprakt of gemalen

150 gram gesmolten roomboter (of kokosvet)

50 ml kokosbloesemstroop of ahornsiroop (is optioneel, kan ook zonder als je niet zo van zoet houdt)

80 gram kokosyoghurt of schapenyoghurt

150 gram amandelmeel

90 gram bananenmeel (of je vervangt dit door amandelmeel)

1 el psylliumvezels

2 eieren

1 tl baking soda

1 tl wijnsteenbakpoeder

1 tl kaneel

1/2 tl kardemom

1 banaan voor de garnering

1 handje pittenmix voor garnering

 

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed de cakeblik met bakpapier
  • Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar. Dit gaat het beste met een keukenmachine of blender maar met de hand kom je ook een heel end.
  • Doe het beslag in de bakvorm. Het beslag hoort vrij stevig te zijn. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Snij de extra banaan in plakjes en druk deze aan de bovenkant in het beslag. Bestrooi de bovenkant nu met de pitten.
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 60 a 70 minuten of tot de cake gaar is.
  • Laat de cake even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en laat hem volledig afkoelen voor je het gaat aansnijden.
  • Bewaar een paar plakjes in de vriezer voor later, het is altijd fijn om gezonde snacks/ontbijtjes op voorraad te hebben.
Geplaatst in ,

Laat een reactie achter