Chocoladetaart (gluten- en zuivel vrij, zonder geraffineerde suikers)

chocoladetaart

Deze taart heb ik op verzoek voor een vriendin van mij gemaakt. Maar of het nou voor een verjaardag is of voor de zondag middag bij de koffie, deze chocoladetaart is geschikt voor elke gelegenheid. Ik maak hem ook als er geen gelegenheid is, want ja soms moet je jezelf even verwennen en er is weinig lekkers wat hier tegenop kan. Bovendien is dit taartje erg verantwoord, zeer voedzaam en valt zelfs in de categorie superfoods.

 

Dit heb je nodig:

300 gr amandeelmeel

125 gr kokosbloesem of palmsuiker

75 gr (rauwe) cacaopoeder

2 eieren

250 ml kokosmelk

1 tl natriumbicarbonaat (baksoda) of glutenvrije bakpoeder

1 tl (keltisch) zeezout

1 tl vanille extract

 

Zo maak je het:

Verwarm eerst de oven op 180 graden.

Mix alle droge ingrediënten goed door elkaar.

Kluts de eieren en voeg ze bij de kokosmelk. Roer door elkaar en giet bij de droge ingrediënten.

Roer alles goed door elkaar zodat er een soepel, vrij nat cakebeslag ontstaat.

Neem een ronde bakvorm, doe er bakpapier in en stort het beslag erin.

Bak in 30 minuten gaar. De binnenkant is dan nog een beetje plakkerig. Wil je het meer droog van binnen dan laat je de taart nog wat langer in de oven zitten (5 a 7 minuten). Check altijd met een houten prikker of het deeg al goed gaar en naar wens is.

 

Je proeft de kokosmelk overigens niet (mocht je niet van kokosmelk houden).

Je kunt hier ook brownies of cupcakes van maken. Gebruik dan het gewenste formaat bakplaat of cupcake vormpjes hiervoor.

 

Wil je er een feestelijke taart van maken, zoals op deze foto?

Hier is het recept voor de crème die ik heb gebruikt.

 

Je hebt nodig:

Een zakje vanille of chocolade pudding (de meest pure vorm zonder toevoegingen). Deze koop ik bij de natuurwinkel of de G & W De Weegschaal.

Een pakje roomboter (je gebruikt ongeveer 3/4 deel ervan)

kokosbloesem of palmsuiker.

 

Zo maak je het:

Kook de pudding met de helft van de hoeveelheid melk (dus 250 ml ipv 500ml). Ik gebruik rijstemelk of havermelk. Je krijgt dan een erg dikke pudding. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Zet de pudding een tijdje weg om goed af te laten koelen. Ondertussen laat je de boter op kamertemperatuur komen. Je snijdt hem in blokjes en laat de boter alvast draaien in de keukenmachine zodat hij zacht en romig wordt. Als de pudding koud is, voeg je de pudding bij de boter en laat de machine draaien. Ondertussen voeg je een paar lepeltjes suiker toe (ongeveer 4, ik proef altijd om te kijken of de crème zoet genoeg is, wat absoluut geen straf is om te doen :). Maak het niet te zoet want het is een machtige combi.

Wil je de crème wat meer naar chocolade laten smaken, voeg dan nog 1 of 2 lepels cacaopoeder toe.

Laat het net zo lang draaien totdat er één egaal massa is ontstaan. Dit stop je vervolgens in een spuitzak en ga je de taart ermee versieren. Erg leuk om te doen maar best nog wel lastig (voor mij dan, zoals je op de foto ook wel kunt zien). Nog meer taarten bakken dus 🙂

Geplaatst in ,

4 reacties

  1. Adriaan Sleeuwenhoek op 30 augustus 2017 om 16:44

    Jolanta bedankt voor dit recept en dat ik het al heb mogen proeven (zelfs het exemplaar op de foto :-)). En hij smaakte HEERLIJK!!!!

  2. Kerstin op 4 september 2017 om 22:18

    Uhhhh het echte proefen moet ik nog. Super bedankt dat je hem maakte <3 En nu mag ik aan de slag …

    • Jolanta van Helten op 5 september 2017 om 12:18

      Heel graag gedaan Kerstin. Als ik hem weer maak, bel ik je. Mag je komen proeven 🙂

Laat een reactie achter