Geen ontbijt? Dat is toch ongezond?!

DNG_9890

Als je mij een tijdje volgt dan weet je dat ik geen voorstaander ben van ontbijten. Althans niet in de traditionele vorm.

“Wat? Ontbijt jij niet? Dat is toch ongezond?” Krijg ik heel vaak te horen. Maar als het ongezond was, had ik daar al lang iets van gemerkt. Bovendien voel ik mij er heel erg goed bij en dat wil toch wat zeggen.

Ik ben fan van intermittent fasting, dat is vasten met bepaalde tussenpozen en hier bestaan verschillende variaties op. Ik vast met tussenpozen van 14 a 15 uur. Dat is dus een deel van de avond, de nacht en een groot deel van de ochtend. Er is veel onderzoek gedaan naar het fenomeen vasten en de uitkomsten zijn zeer positief. Het is aangetoond dat je door te vasten sneller vet verbrandt. Gematigd vasten heeft bovendien grote gezondheidsvoordelen waaronder een aanzienlijk lager risico op ernstige ziektes en aandoeningen. Om die reden en omdat ik simpelweg geen trek heb in de ochtend, sla ik het ontbijt meestal helemaal over. Als ik in de ochtend wel wat eet dan is het pas tussen 10:00 en 11:00 uur, meestal in de vorm van een groene smoothie, afhankelijk van hoe laat ik wakker ben en hoeveel ik die ochtend heb bewogen. Ik raad het sowieso af om te eten voordat je (flink) hebt bewogen. Onze genen zijn nog steeds die van een jager/verzamelaar. Ons spijsverteringssysteem is erop gebouwd en functioneert het beste als we eerst achter ons eten aan zijn gegaan alvorens het te verorberen. De oermens had vroeger geen voorraadkast waar die ’s ochtends na het wakker worden naartoe liep om er wat lekkers uit te halen.

Aangezien niemand meer op zijn maaltijden hoeft te jagen en het verzamelen van voedsel tegenwoordig gelijk staat aan het indrukken van een paar knoppen op je computer of telefoon (in het beste geval een autorit naar de supermarkt) is mijn advies: ga eerst een halfuurtje sporten. Ga hardlopen, flink wandelen of touwtje springen voordat je eten in je mond stopt. Een goede gewoonte is om voor iedere maaltijd een paar minuten een oefening naar keuze te doen, bijvoorbeeld springen, squatten, opdrukken, crunchen, dippen, traplopen etc. Het maakt niet zoveel uit wat je doet als je maar je hart aan het werk zet en het bloed door je aderen voelt stromen.

We beginnen onze dag niet alleen veel te vroeg met eten, we maken ook totaal verkeerde keuzes wat  het soort eten betreft. Het gemiddelde ontbijt bestaat uit niets anders dan suiker. Al het brood en broodbeleg, fruitsmoothies, muesli, cruesli, brinta, granola en yoghurtjes met fruit zijn niets anders dan een overdosis aan snelle suikers. Ze jagen je bloedsuikerspiegel op naar torenhoge pieken, zetten je hormonen op zijn kop en laten je binnen twee uur volledig uitgeblust achter. Gelukkig is daar het tienuurtje met koffie en lekkers om ons staande te houden. En dat gebeurt vervolgens meerdere keren op een dag. We slepen ons door de dag heen en strompelen van de ene dip naar de andere. Precies om die reden zijn er tussendoortjes bedacht en het is ook om die reden dat het Voedingscentrum ons 5 eetmomenten per dag aanbeveelt. Het is ook om die reden dat ons wordt voorgehouden dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het feit is echter dat het ons tot nog meer eten aanzet en het maakt ons dik en ziek. De helft van de Nederlanders kampt immers met overgewicht en de helft van onze bevolking is  inmiddels insuline resistent. Verkeerde ontbijtgewoontes zijn hier voor een groot deel debet aan.

Als je jouw lichaam van de juiste voedingsstoffen voorziet, zou je makkelijk met twee maaltijden per dag toe kunnen. Het is echt heel goed te doen maar alleen als jouw lichaam in voldoende mate gevoed is, wat helaas bijna niet meer voorkomt. Wil je echter afvallen en je fitter gaan voelen dan is het absoluut de moeite waard om eens kritisch naar je ontbijtgewoontes en voeding in het algemeen te kijken.

Dit is geen pleidooi voor het skippen van je ontbijt. Ieders persoonlijke situatie en leefstijl vraagt om een kritische benadering. Ik heb ook niet alle waarheid in pacht. Ik deel hier mijn bescheiden mening met jou gebaseerd op kennis en jarenlange ervaring op dit gebied. Zelf ervaar ik veel voordelen van “anders ontbijten” en ik zie dit ook bij mijn cliënten. Ik hoop met deze blog jouw horizon te verbreden en je te laten nadenken over dingen waar je anders niet bij stilstaat. Dingen, gewoontes en aannames die een enorme impact hebben op jouw gezondheid, jouw energieniveau en de kwaliteit van jouw leven. Wellicht het proberen waard…..

 

Roept dit artikel vragen bij je op? Wil je iets met mij delen of heb je tips voor ons? Zet het in de comments, ik hoor graag van jou!

 

Mocht je nou spontaan zin krijgen in een gezond ontbijtje, op mijn recepten pagina staat voldoende inspiratie…:)

 

Geplaatst in

2 reacties

  1. Janneke op 19 juni 2018 om 21:35

    Hey Jolanta, fijne blog! Aangestoken door een zeer fanatiek sportende zoon nummer 2, eet ook ik minder uren per dag. Het lukt niet altijd, maar voelt wel fijn, als ik om 12.00 uur begin met eten tot een uur of 20.00. Voel me er beslist energieker door. Ben een groot voorstander van uitproberen wat goed voelt. En dit voelt goed! ♥ See you on Instagram 🙂

    • Jolanta van Helten op 19 juni 2018 om 21:55

      Hoi Janneke, dank voor deze leuke reactie. En wat fijn om te horen dat dit patroon goed voelt bij je. Ik hoor dit bij veel meer mensen en heb er zelf ook veel baat bij. Het blijft dan nog steeds wel belangrijk wat je eet maar dat weet jij natuurlijk allang. En wat goed dat jouw zoon zo met sport bezig is, lijkt hij op zijn moeder?

Laat een reactie achter