Glutenvrije pizza

glutenvrije pizza

Een goede pizza uit de steenoven, gemaakt door een echte Italiaanse kok gaat er altij wel in. Maar aangezien ik al een tijdje glutenvrij eet, zit dat voor mij er niet meer in. Ik ben op zoek gegaan naar een goede vervanging. De kant en klare glutenvrije pizzabodems vind ik namelijk echt niet lekker. Bovendien zit er in 8 van de 10 pizza’s uit de supermarkt heel veel rommel, met name veel suiker en dat willen we toch heel graag vermijden, niet?

Bloemkoolpizza gaat op zich wel, is zeker gezond maar deze pizza met bodem van havermout heeft een stevige, knapperige bite is echt een aanrader. Makkelijk en snel te maken ook nog eens.

 

Wat heb je nodig voor de bodem?

175 gram glutenvrije havermout

2 eieren

1 el kokosolie

1 tl Italiaanse of Provencaalse kruiden

Dit is bij ons thuis genoeg voor twee personen, afhankelijk van wat en hoeveel je er op legt.

 

Meng alle ingrediƫnten goed door elkaar met een mixer of gewoon met de hand zodat er een deegje ontstaat. Leg dit vervolgens op de pizzabakplaat of op een willekeurige bodem van een ronde bakvorm (eerst even invetten, gaat er een beetje moeilijk af anders). Verspreid het deeg met een lepel gelijkmatig over de bakplaat en druk stevig aan. Maak het deeg goed plat zodat je een krokante bodem krijgt. Bak het vervolgens af op 180 a 190 graden in 15 minuten. Haal het uit de oven en laat een beetje afkoelen. Het is raadzaam om de afgekoelde pizzabodem van de bakplaat af te halen alvorens je hem gaat beleggen.

 

Wat je erop legt is helemaal afhankelijk van hoe je de pizza lekker vindt natuurlijk.

Ik gebruikte voor de pizza op de foto het volgende:

een laagje tomatensaus (zelf gemaakt of een simpele tomatensaus uit de supermarkt. Ik gebruik meestal de bio pastasaus basilicum van AH eigen merk, is lekker en zonder rare toevoegingen)

plakjes salami

eet je vegetarisch? gebruik dan plakjes courgette en/of aubergine die je van tevoren hebt gegrild of kort hebt gebakken.

rode ui in ringen gesneden (ik bak ze van tevoren met een beetje boter en kokossuiker, lekker zacht en een beetje zoet)

plakjes geitenkaas

stukjes mozarella (buffel)

nog wat geraspte geitenkaas

en een beetje geraspte pecorino (harde schapenkaas)

 

Leg de pizza op een bakplaat met bakpapier en laat alles nog even warm worden in ongeveer 8 a 10 minuutjes op 180 graden.

Haal de pizza uit de oven en leg er nog wat verse rucola op. Besprenkel het geheel nog met goede olijfolie om het af te maken en het feestje is compleet.

Om je vingers erbij af te likken!

Buon appetito!

Geplaatst in ,

4 reacties

  1. Adriaan op 24 juni 2017 om 00:30

    Ziet er lekker uit Jolanta, die ga ik proberen ?

  2. Miriam op 24 augustus 2018 om 20:53

    Ziet er goed uit. Wat Kun je gebruiken in plaats van kokosolie?

    • Jolanta van Helten op 25 augustus 2018 om 21:26

      Hoi Miriam, je kunt in principe elk soort vet gebruiken zodat de havermout aan elkaar plakt. Ik zou wel voor de gezonde versies kiezen zoals goede olijfolie of echte roomboter. Ben benieuwd wat jij er van vindt.

Laat een reactie achter