Healthy Herfst-Risotto

risotto Healthy Jo

Ik ben een rijstliefhebber. Ik lust het in bijna elke hoedanigheid als het maar wel volkoren is. Witte rijst smaakt voor mij echt naar niks. Bovendien is witte rijst niet bepaald gezond te noemen ook al denken veel mensen gezond bezig te zijn door witte rijst te eten. Het is een snelle koolhydraat (suiker dus) en mist bovendien de belangrijke voedingsstoffen. Bruine c.q. volkoren rijst daarentegen bevat wel alle vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Het is koolhydraatrijk maar het zijn de goede koolhydraten. Wij zijn vandaag de dag nogal bang voor de koolhydraten omdat we er dik van zouden worden maar koolhydraten zijn vaak niet de boosdoener hierin. Natuurlijk moet jouw dagmenu niet voornamelijk uit koolhydraten bestaan (want dit is het grootste probleem) en natuurlijk moet je de snelle koolhydraten zo veel mogelijk vermijden. Maar koolhydraatarm eten is op den duur niet gezond. Wij hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren (in beperkte mate weliswaar).

Okay, dat was even een zijsprong naar de koolhydraten. Ik heb jarenlang geen risotto gegeten omdat ik niet van witte rijst houd en omdat witte rijst zich in ons lichaam als suiker gedraagt. Afgelopen week was ik weer eens bij de Natuurwinkel in Utrecht en daar zag ik risotto liggen van volkoren rijst. Ik hoefde er niet over na te denken. Ik nam het pak mee naar huis en ben gisteren ermee aan de slag gegaan.

Risotto is echt wel een comfort food. Heerlijk zacht, vol smaak, met veel kaas, kruiden en lekkere olijfolie. Aangezien het volop herfst is, moesten er natuurlijk paddestoelen bij. Nee, geen champignons maar echte wilde bospaddestoelen. Thuis had ik nog gedroogd eekhoorntjesbrood liggen en op de boerenmarkt in Utrecht kocht ik nog wat heerlijke verse paddestoelen mix. Je begrijpt waarschijnlijk al dat dit de lekkerste risotto is geworden die ik tot nu toe heb gegeten. De volkoren rijst is en blijft ook hier wat harder dan witte rijst maar persoonlijk vind ik dat juist lekkerder.

 

Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:

400 gram bruine risotto

1,5 liter kruidenbouillon

300 gram wilde paddestoelen

1 ui gesnipperd

optioneel een scheut witte wijn

30 gram roomboter (ongeveer)

50 gram geraspte pecorino (ongeveer)

een handje vol cashewnoten (van tevoren even weken)

zout en peper

olijfolie (extra vierge en koud geperst, als je op zoek bent naar echt goede olijfolie neem dan even contact met mij op)

 

Zo maak je het:

Week van tevoren de cashewnoten in warm water. Fruit de ui en laat hem zacht worden (niet bruin) met een beetje Ghee. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes. Los de bouillon op in heet water. Voeg de rijst bij de ui en bak het kort aan. Voeg vervolgens een scheut bouillon toe en blijf goed roeren totdat de bouillon door de rijst is opgenomen. Herhaal deze stap totdat alle bouillon op is. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Voordat je het laatste restje bouillon in de pan doet, voeg je de paddestoelen toe. Blijf steeds heel goed roeren. Je kunt de paddestoelen ook apart bakken en op het laatst aan de risotto toevoegen. Nu voeg je nog de cashewnoten, de boter en ongeveer de helft van de pecorino aan de rijst toe. Meng het goed door elkaar en breng op smaak met wat extra peper en zout en een flinke scheut olijfolie.

Serveer de risotto direct met extra pecorino en olijfolie. En geniet van je bordje healthy comfortfood.

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter