Healthy Twixjes

healthy twixjes

Natuurlijk kun je prima leven zonder snacks. Ik adviseer altijd om niet meer dan drie maaltijden per dag te nemen en zoveel mogelijk snacks links te laten liggen, ook de gezonde.

Als je gezond leeft en jouw lichaam in balans is dan is de 80/20 regel een prima uitgangspunt voor een  gezonde leefstijl. Die 20% zijn dan jouw cheatmomentjes. Want er zullen altijd momenten zijn waarop je enorm veel trek hebt in iets lekkers of je hebt wat te vieren, je bent een dagje uit, je geeft een feestje of je bent op vakantie, of…….. Moet allemaal kunnen natuurlijk, daarvoor zijn we mens en genieten is erg gezond 🙂 Dit neemt echter niet weg dat een “gezonde” snack altijd beter is dan een ongezonde. En daarom ben ik altijd op zoek naar gezonde alternatieven voor lekkere snacks.

Het is heel erg lang geleden dat ik een twix of een mars in mijn mond heb gehad. Dat was nog in de vorige eeuw (geen geintje) en ik denk dat ik het nu niet eens meer lekker zou vinden. Deze twixjes daarentegen….hmmmm… je moet ze echt eens proberen.

 

Dit heb je nodig voor 9 a 10 stuks:

Voor de eerste laag:

50 gr havermout

25 gr amandelmeel of kokosmeel

2 el kokosvet

een scheutje havermelk (of andere plantaardige melk)

optioneel 1 el honing of agavestroop

Voor de tweede laag:

4 medjoul dadels

4 el water

1 el kokosvet

Of:

1/2 kopje amandelpasta of andere notenpasta

1/2 kopje kokosvet

1/2 kopje agavesiroop

 

Laatste laag:

100 gr pure chocolade (zo puur mogelijk en gezoet met kokosbloesem, bv. van Vivani)

 

Z0 maak je het:

Meng alle ingrediënten voor de eerste laag in de blender of keukenmachine. Leg dit “deeg” op een stuk keukenpapier, vorm hier een rechthoekige vorm van van ongeveer 1 cm dik. Als je dit lastig vindt kun je het ook in een vierkante of rechthoekige ovenschaal doen die je eerst met bakpapier hebt bekleed. Zet dit weg in de koelkast om uit te harden.

Voor de karamellaag doe je weer alle bovenstaande ingrediënten in de blender en laat het draaien totdat je een dikke, stroperige pasta c.q puree hebt. Ik heb hier best wel mee gestoeid. Het kan zijn dat je meer water en/of kokosvet nodig hebt om een goede structuur te verkrijgen. Haal dan de bodem uit de koelkast en bedek het met een dikke laag karamel. Zorg dat het een dikke laag is en strijk het goed glad. Zet weer in de koelkast om op te stijven.

Smelt de chocoladereep au bain marie. Haal de bodem met karamellaag uit de koelkast en voel even of het al hard genoeg is. Snijd het in rechthoekjes of vierkantjes. Is het al zo hard dat je het makkelijk vast kunt pakken? Dan is het klaar voor de chocoladelaag. Doop de stukjes “koek” stuk voor stuk in de gesmolten chocolade en zet weg op een bord of schaal dat ook met bakpapier is bekleed (anders plakt het te veel aan het bord vast. Je kunt er ook voor kiezen om de chocoladelaag alleen bovenop te doen. Dit is wat makkelijker. In dit geval giet je de gesmolten chocola over de reepjes heen. Kijk goed of je alles (inclusief de zijkanten) met chocolade hebt bedekt. Zet ook nu weer de reepjes voor minimaal een half uurtje weg in de koelkast zodat de chocoladelaag kan uitharden. Je healthy twix bars zijn nu klaar. Je kunt ze prima een paar dagen in een afgesloten bakje bewaren maar nog beter is het om ze in de koelkast te laten staan, zeker in de zomermaanden is dit wel aan te raden.

Tip: maak meteen een dubbele portie en vries de helft in. Ideaal voor als je onverwachts visite krijgt of ineens een onweerstaanbare trek krijgt in iets zoets of in chocolade. Je kunt bovendien nooit genoeg gezonde choco reepjes op voorraad hebben, toch?

 

 

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter