homemade hummus

hummus

Iedere supermarkt heeft minstens èèn soort hummus in huis. Zelfgemaakte hummus is echter zoveel lekkerder (en gezonder) dan eentje uit de supermarkt.

Hummus bestaat voornamelijk uit kikkererwten. Hummus is dus een vegetarisch en in principe ook een veganistisch gerecht. Kikkererwten zitten vol belangrijke voedingsstoffen en zijn vooral rijk aan  micronutriënten zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium. Bovendien zijn ze een goede bron van eiwit en leveren veel vezels die we heel hard nodig hebben.

Zelf hummus maken is erg simpel. Bovendien kun je naar eigen smaak en inzicht variëren met de ingrediënten waardoor het voor jou nog lekkerder zal smaken. Hieronder geef ik je een basisrecept. Het spreekt voor zich dat er meerdere variaties mogelijk zijn en dat je dit recept naar eigen smaak kunt aanpassen.

Het lekkerste resultaat bereik je met verse erwten die je eerst welt en vervolgens kookt. Bij gebrek aan tijd kies je natuurlijk voor kant en klare kikkererwten die je meteen kunt gebruiken. Kies bij voorkeur wel voor erwten uit een glazen pot. In blik zitten vaak schadelijke stoffen die hormoonverstorend werken, zoals weekmakers. Het allerlekkerste resultaat bereik je als je de erwten eerst pelt (je haalt het witte velletje dat om de erwt heen zit eraf door de erwt tussen je vingers te rollen).

 

Dit heb je nodig voor een bakje hummus:

1 pot of blik bio kikkererwten (meestal 400 gram), uitgelekt

1 a 2 tenen knoflook

1 lepel tahin (sesampasta)

1 lepel paprikapoeder

1 tl cayennepeper

sap van een 1/2 citroen

3 lepels olijfolie (kies altijd voor goede kwaliteit olijfolie, in elk geval eentje in een donkere glazen fles)

3 lepels water (bij benadering, soms heb je wat meer nodig)

zout en peper

 

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en mix tot een glad geheel. Is het te droog? Voeg nog wat water en olijfolie toe. Mix nog even en proef of het naar wens is. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Je verse hummus is nu klaar en kan direct gegeten worden. Heerlijk op een cracker of als dipsaus bij je rauwkost maar ook heel lekker als dressing bij je salade. Eet smakelijk!

 

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter