Jo’s appeltaartje

appeltaart amandel

Ook al duurt het nog even voordat het Kerst is, ben ik al volop in de keuken aan het experimenteren met feestelijke recepten. Appeltaart is een klassieker en iedereen die ik ken houdt er wel van. Het grote nadeel van de “gewone” appeltaart is dat het erg veel suiker bevat en standaard met tarwebloem of meel wordt bereid. Persoonlijk kan ik niet tegen gluten en suiker doet me ook geen goed. Ik ben dus altijd op zoek naar alternatieven die zowel gezond zijn als lekker. Een combinatie die in mijn ogen standaard zou moeten zijn maar helaas erg moeilijk te vinden is.

Dit prachtige appeltaartje voldoet aan al mijn eisen en is nog eens heel simpel zelf te maken. Het enige nadeel vind ik dat het door het amandelmeel best prijzig is. Ik moet hem nog met andere glutenvrije meelsoorten uitproberen maar de combinatie appel/amandel is toch wel het allerlekkerst.

 

Dit heb je nodig voor 10 taartpunten:

2 grote appels (bijvoorbeeld Golden Delicious of Jonagold)

200 gr amandelmeel

60 ml kokosolie of olijfolie (half om half kan ook of gemengd met boter)

60 ml honing (rauwe, koud geslingerde honing is het best)

1 tl (glutenvrije) bakpoeder

1/2 tl baking soda

1 tl vanillepoeder of vanille extract

2 eieren

1 tl kaneel

een handje amandelen of amandelschaafsel

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Als je een elektrische oven hebt, moet je hem op 175 graden instellen.

Snijd de appels in dunne partjes en verwarm ze samen met het kaneel in een steelpannetje totdat ze een beetje zacht zijn geworden.

Doe het amandelmeel, eieren, bakpoeder, olie, honing en vanillepoeder in een kom en mix het geheel tot een egale massa.

Voeg de warme appelpartjes toe en roer nog eens goed door.

Bekleed een bakblik (20 cm) met bakpapier en stort hier het deeg in.

Leg vervolgens de amandelen of het schaafsel er op.

(Tip: leg wat extra appelplakjes bovenop de taart voordat je de amandelen erop legt).

Zet het in de oven en bak gedurende 50 minuten. Check de taart na 45 minuten, hij zou dan al klaar kunnen zijn. Als het al bruin wordt van boven maar nog niet gaar is van binnen, leg er dan zilverfolie op en zet de temperatuur iets lager.

Als de taart klaar is, haal hem uit de oven en laat rustig afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Bon apetit en veel eet plezier!

 

Vragen, tips of suggesties? Laat het weten in de comments.

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter