Pepernoten a la Jo

pepernoten.2.0

De Sint is weer in het land en dat betekent dat er in huize Van Helten pepernoten gegeten mogen worden. Wel de gezonde(re) versie uiteraard. De lekkerste en gezondste pepernootjes bak je natuurlijk zelf. Vorig jaar had ik al een recept voor gezonde pepernoten op deze website gezet maar ik vind ze met havermout toch wat droog. Ik wilde graag een ander, nieuw recept uitproberen. Na wat onderzoek en verschillende recepten te hebben gezien, ben ik tot deze versie gekomen. Uiteraard is deze versie ook Healthy Jo proof en bevat alleen de beste ingrediënten. Ik hoop dat jij ze net zo lekker vindt als wij hier.

 

Dit heb je nodig:

300 gram amandelmeel (ik heb er wat kokosmeel doorheen gedaan, je kunt het ook met rijstemeel mengen of een glutenvrije meelmix gebruiken, pas dan wel de hoeveelheid vocht en vet aan)

150 gram roomboter (of kokosolie als je liever geen dierlijke producten gebruikt)

30 gram kokosbloesemsuiker (of wat meer als je ze zoeter wilt)

3 a 4 el honing of ahornsiroop

1 tl baking soda

2 el speculaaskruiden

snuf zout

 

Zo maak je het:

Meng alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Snijd de koude boter in stukjes en voeg bij de droge ingrediënten. Meng alles door elkaar en kneed met je hand totdat je soepel deeg hebt. Voelt jouw deeg te nat? Doe er dan nog wat meel bij. Kneed alles tot een grote bal en zet voor een half uur in de koelkast. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 160 a 170 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol kleine balletjes ervan. Leg deze op de bakplaat (ik druk ze altijd nog een beetje aan zodat ze wat platter zijn) en bak ze gedurende 10 a 15 minuten goudbruin (baktijd hangt af van de grootte van je balletjes).

Laat de pepernoten afkoelen voordat je ze in je mond stopt….:) GENIET!

PS: dit deeg blijft een beetje bros en kruimelig, wat overigens niks afdoet aan de heerlijke smaak. Misschien dat een ei of een banaan erdoorheen de pepernootjes een stevigere structuur geeft. Dit zou je kunnen uitproberen. Laat je mij weten of ze gelukt zijn?

Geplaatst in ,

Laat een reactie achter