Quinoapap

quinoapap

Heb jij quinoa al ontdekt? In Zuid-Amerika is het al 6000 jaar lang het grootste voedselgewas. De laatste jaren wordt dit glutenvrije “graan” ook in Europa steeds populairder. Gelukkig maar, want quinoa is lekker, gezond en erg veelzijdig. Het is bovendien enorm voedzaam en geeft voor lange tijd een verzadigd gevoel. Technisch gezien is quinoa geen graan, maar een zaad. Het wordt echter als graansoort verbouwd en gegeten.  Voor mensen met glutenallergie is quinoa een geweldig alternatief voor brood, pasta, maar ook voor rijst (niet vanwege gluten, maar vanwege lagere koolhydraatwaarde).

Quinoa is met recht een superfood. Het is glutenvrij, niet genetisch gemanipuleerd en wordt (in principe)  biologisch verbouwd. Het is bijzonder rijk aan eiwitten en bevat veel Vitamine B2 en E. Bovendien is het een goede bron van de mineralen koper, ijzer, mangaan, fosfor, foliumzuur en magnesium. Belangrijke micronutriënten waar veel mensen een tekort aan hebben. Daarnaast bevat het ook nog flavonoïden en antioxidanten; stofjes die grote, positieve effecten hebben op de gezondheid.

Een kanttekening hierbij: vanwege de grote vraag naar quinoa, is de prijs van dit product in landen als Peru en Bolivia enorm gestegen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de plaatselijke bevolking, die daardoor zelf hun quinoa niet meer kan betalen. Koop dus bij voorkeur quinoa die in Europa is geteeld.

Zoals gezegd kun je quinoa in plaats van rijst, pasta, brood en aardappels eten. Het gaat makkelijk met veel soorten voeding en is eenvoudig in je eetpatroon in te passen. De meeste mensen zullen quinoa bij de avondmaaltijd gebruiken maar wist jij dat een quinoapapje in de ochtend verrassend lekker is? Dus, ben je je havermoutje, je smoothie of je crackertje een beetje beu? Maak dan eens deze quinoapap. Afwisseling in je eetpatroon is immers erg belangrijk.

 

Wat heb je nodig voor één kom quinoapap?

80 gr quinoa (afspoelen voor het koken)

160 a 180 ml plantaardige melk (van rijst, haver of amandel)

handje bruine amandelen

1 tl kaneelpoeder

1 tl vanillepoeder

2 gedroogde abrikozen (ongezwaveld!) in stukjes gesneden

1 el gedroogde pruimen of kersen (of ander gedroogd fruit)

een handje gojibessen

 

Zo maak je het:

Spoel de quinoa eerst goed af en zet het samen met de melk op. Doe vervolgens de amandelen, het  kaneel en de vanillepoeder erbij. Roer goed door en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de laatste 3 a 5 minuten ook de abrikozen en de kersen erbij en roer nog eens door. De quinoa is klaar als die zacht en donzig is. Giet eventueel het overschot aan melk af. Schep de pap op je bord en garneer met de gojibessen. Je kunt er nog wat extra kaneel of roomboter bij doen. Eet smakelijk!

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter