Rode bietensoep
Rode bietensoep is (nog) niet erg populair in Nederland, wat op zich gek is want rode bietjes worden er wel volop gegeten. Rode bietensoep is eigenlijk niets anders dan een groentesoep met bieten. Persoonlijk ben ik gek op die aardse smaak van bietjes. Ze zijn erg zacht en zoet van smaak. Ik vind het een van de lekkerste groenten die ons land rijk is. En ik hoef jullie denk ik niet te vertellen dat rode bietjes ontzettend gezond zijn. Ze staan vooral bekend als ijzerrijke voedingsbron maar dat valt eigenlijk wel tegen. Ze bevatten vooral veel vitamine C en B11 (foliumzuur) en de mineralen: magnesium, zink, fosfor, natrium, kalium en ijzer.
Mijn oma en mijn moeder maakten vaak rode bietensoep. Ik ben er dus mee opgegroeid en nu verwerk ik deze prachtige groente in verschillende gerechten. Tot mijn grote vreugde zijn mijn kinderen er ook gek van.
Als je nog nooit rode bietensoep hebt gemaakt, daag ik je uit om het te gaan proberen. Als je van bietjes houdt zul je aangenaam verrast zijn over de smaak van deze soep. Je bepaalt zelf hoeveel bietjes je erin doet, hoe meer bieten hoe meer kleur de soep krijgt en hoe zoeter die zal smaken.
Voor 1,5 a 2 liter soep heb je het volgende nodig:
1 ui
1 a 2 winterpenen
2 aardappels (zoete aardappel of gewone)
4 tot 6 rode bieten
1/4 knolselderij
1/2 bloemkool
1 laurierblad
ongeveer 10 korrels zwarte peper
2 bouillonblokjes of 4 tot 6 tl bouillonpoeder (ik gebruik groentebouillon maar kippenbouillon zal hier ook prima bij smaken)
1,5 liter water
Zo maak je het:
Maak de groenten schoon en snijd alles klein; in blokjes, reepjes, rondjes of wat je zelf leuk en lekker vindt. Fruit eerst de ui met een beetje boter of ghee in de soeppan. Voeg vervolgens als eerste de wortels toe. Daarna gaan de aardappels, de bietjes, de knolselderij en de bloemkool in de pan. Roer alles goed door en giet er water overheen. Breng aan de kook (of voeg meteen kokend water toe) en doe er nog het laurierblad, de peperkorrels en de bouillon toe. Roer nog eens door en laat de soep zachtjes koken met de deksel op de pan. Check af en toe of alles goed gaat en roer even in de pan (niet omdat het per se moet maar vooral omdat het leuk is en omdat het zo lekker ruikt…:). Na zo’n 40 tot 45 minuten zijn alle groenten gaar en is de soep klaar. Breng het op smaak met nog wat peper en zout en sap van een halve citroen. Citroen is net als zout en suiker een natuurlijke smaakversterker en in deze soep heel erg lekker vanwege het contrast met de zoete smaak van de bietjes. Jouw rode bietensoep is helemaal klaar en kan opgediend worden. Eet de soep warm met een gekookt eitje, een cracker met geitenkaas of (glutenvrije) noodles. Smakelijk!
Tip: de stengels met het blad van jonge bietjes zijn ook heel lekker om in de soep te doen en even mee te koken. Het maakt de soep nog dikker en geeft het een extra frisse smaak.