Broodpudding
Ken je het nog van vroeger? Misschien maakte je moeder of je oma dit wel eens. Broodpudding van restjes oud brood. Hij is nog lekkerder met de sneetjes overgebleven Kerststol of Paasbrood omdat daar die lekkere spijs bij zit.
Vroeger vond men eten verspillen echt not done en terecht als je het aan mij vraagt. Wij (je ook ik maak mij er schuldig aan) gooien ongelooflijk veel eten weg. Wat ik wel altijd doe is eens in de zoveel tijd restjes dag houden. Dan eten we de kliekjes uit de koelkast en de left overs die ik eerder ingevroren heb. Lekker makkelijk, goed voor het milieu en de portemonnaie.
Laatst kwam ik een recept tegen voor broodpudding en dacht: “dit lijkt me heel lekker maar is niet bepaald gezond te noemen, eens kijken of ik er een gezondere versie van kan maken”. Zo heb ik een paar ingrediënten aangepast en dit is hem geworden!
Ingrediënten:
- overgebleven Kerst- of Paasbrood ongeveer 300 gram
- 350 ml plantaardige melk naar keuze (rijstemelk of kokosmelk is hier lekker bij)
- 2 eieren
- 100 ml haverroom (origineel moet dit slagroom zijn maar als je niet tegen lactose kan kun je het beter vervangen door haverroom)
- 1 rijpe banaan in plakjes gesneden
- 1 tl kaneel
- 2 druppels vanille extract
- 6 druppels Green Sweet Stevia (of 50 gr kokosbloesemsuiker)
En zo ga je te werk:
Zet de oven aan op 180 graden
Vet een ovenschaal in met boter, snijd het brood in plakken en smeer de spijs erover uit. Leg de plakjes brood in de schaal.
Maak nu het mengsel van melk: klop de eieren los, voeg de melk, de room en de overige ingrediënten toe en klop heel goed met een garde totdat het een soepel, egaal mengsel is geworden. Leg hier bovenop plakjes banaan. Giet het mengsel over het brood in de schaal zodat alles goed bedekt is met de melk. Je kan er eventueel ook nog wat rozijntjes eroverheen strooien. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak het geheel gedurende 45 minuten goudbruin. Laat het daarna even afkoelen. Het is het lekkerst als het nog een beetje warm is. Enjoy!