Chiapudding

chiapudding

Ik heb een nieuw favoriet ontbijtje! Chiapudding staat samen met havermoutpap en overnight oats in mijn top 3. Eigenlijk kan ik het beter brunch noemen want mijn eerste maaltijd is op zijn vroegst rond 11:00 uur. Ik drink ’s ochtends eerst altijd twee glazen water waarvan 1 met citroensap en dan nog eentje met supergreens. Ietsje later drink ik een glaasje kefir en zet ik mijn kopje bulletproof coffee (recept en uitleg vind je op mijn blogpagina). Waarom ik mijn ontbijt oversla kun je lezen in mijn andere blog. Als je interesse hebt in intermittent vasting dan vind je dit artikel vast ook interessant.

Maar even terug naar de chiapudding. Chia is een geweldig goede bron van de omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor onze gezondheid. Wij zouden heel veel meer omega-3 moeten consumeren en de overload aan omega-6 ernstig moeten beperken. Meer chiazaad eten is dus een heel goede zet in de juiste richting. Chia is ook rijk aan vezels en bevat redelijk wat proteïnes. Wat mij betreft mag het gerust voor superfood doorgaan. Chia zelf heeft eigenlijk geen smaak. Het krijgt de smaak van hetgeen je er doorheen doet of wat je eraan toevoegt. Zo kun je dus met chia, net als met havermout bijna eindeloos variëren. Leuk, toch?

Ik heb zelf al een paar verschillende smaakcombinaties geprobeerd met de chiapudding en vind ze bijna allemaal even lekker. Hieronder zet ik het recept neer voor de “gewone” basic chiapudding. Je kunt er vervolgens zelf lekker mee gaan experimenteren.

 

Voor 1 portie chiapudding zoals je op de foto ziet heb je het volgende nodig:

250 ml plantaardige melk (ik gebruik de rijstemelk met vanillesmaak)

2 el chiazaad

eventueel wat zoetstof naar keuze: honing, ahornsiroop of groene stevia

extra vanille extract (optioneel)

en cacaonibs en blauwe bessen (mag ook diepvries zijn) voor de garnering

 

Bereiding:

Meng de chiazaadjes door de melk en voeg de vanille extract en iets zoets naar smaak toe. Roer alles goed door elkaar en zet weg in de koelkast voor minimaal een half uurtje. Zelf maak ik dit altijd alvast in de avond en laat de hele nacht in de koelkast staan zodat ik het ’s ochtends alleen maar hoef te pakken. Het verse fruit doe ik dan wel pas in de ochtend erop anders wordt het fruit zo slap en zacht. Je kunt er ook voor kiezen om alle ingrediënten inclusief het fruit en de cacaonibs in de blender te mixen en dan pas in het potje te gieten en dit een tijdje in de koelkast te laten staan.

Supersimpel, toch? Daarna hoef je alleen nog maar genieten van jouw supergezonde en lekkere ontbijt/brunch dan wel toetje. Ja als toetje is de chiapudding namelijk ook erg lekker en origineel. Je kunt er dan bijvoorbeeld cacao doorheen roeren en serveren met stukjes pure chocolade.

Of je maakt het op basis van kokosmelk en serveert met chocola en geraspte kokos. Mmmmm…

Laat in een reactie achter wat jouw favoriete soort chiapudding is geworden. Ben benieuwd!

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter