gezonde pepernoten

pepernoten

Het lijkt wel of ze steeds eerder in de schappen liggen. Dit jaar zag ik de pepernoten in augustus al in de supermarkt liggen. Fijn als je er erg gek op bent maar ik vraag mij toch af of je in december er nog steeds van kunt genieten. Los daarvan, heel gezond zijn deze mini koekjes niet dus ook om die reden zou ik ze niet al te snel in huis halen. Het is namelijk best moeilijk om er van af te blijven als ze eenmaal voor je neus staan. Aan mij zijn ze niet besteed en dat is wel zo makkelijk maar nu het bijna pakjesavond is, wil ik toch graag kruidnootjes op tafel hebben.

Bij de natuurwinkel zijn er al jaren suikervrije pepernoten verkrijgbaar alleen zijn deze niet glutenvrij. Glutenvrije pepernoten zijn er ook wel maar die zijn weer niet suikervrij. Ik wil ze graag glutenvrij, suikervrij en zonder lactose dus moest ik ze zelf maar gaan bakken. Bovendien vind ik het reuze gezellig om samen met mijn schatjes pepernoten te bakken, al was het alleen maar voor de heerlijke december geur in huis.

Collega van mij, Monique van der Vloed, had een recept die mij wel aansprak. Ik ben ermee aan de slag gegaan, heb er aan gesleuteld en ik moet zeggen dat ze aardig gelukt zijn. Ze zijn minder knapperig en minder zoet dan de gewone pepernoten maar al met al helemaal niet slecht. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik samen met mijn gezin van pepernoten kan genieten waar ik geen buikpijn van krijg en mijn bloedsuikerspiegel stabiel bij blijft. Wil jij ook gezonde pepernoten in huis?

 

Dit heb je nodig voor 2 volle bakplaten met pepernoten:

475 gr havermout

7 el kokosbloesem suiker (of greensweet-icing poedersuiker als je ze echt suikervrij wilt hebben)

2 volle lepels koekkruiden

5 gr baking soda

5 gr wijnsteen bakpoeder

40 gr gesmolten cacaoboter

1 el gesmolten kokosolie

ongeveer 2 glazen warm water

 

Zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaten met bakpapier.

Doe alle droge ingrediƫnten in de blender en maal fijn tot bloem (havermeel in dit geval). Smelt ondertussen de cacaoboter en de kokosolie in een pannetje. Giet de bloem over in een ruime kom en voeg nu de olie erbij. Roer even door en voeg steeds kleine beetjes water erbij. Blijf roeren tot je kneedbaar deeg hebt, misschien heb je nog iets meer water nodig, het deeg moet niet te plakkerig zijn maar wel makkelijk kneedbaar. Maak nu kleine balletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk ietsje aan. Zet de bakplaten in de oven met voldoende ruimte tussen elkaar en bak de pepernoten gedurende 30 a 40 minuten gaar en knapperig (check ze even na 30 minuten, het kan zijn dat ze nog wat langer nodig hebben). Wissel de bakplaten halverwege de baktijd om. En natuurlijk nog wel laten afkoelen.

 

Tip: wil je ze extra lekker hebben? Rol ze dan even door gesmolten pure chocola, oelala……:)

Laat een reactie achter