havermoutkoek met rabarber en aardbeien

havermoutkoek met rabarber en aardbeien

Zomer! Ook al is het niet mijn favoriete jaargetijde ben ik wel ontzettend blij met het uitgebreide assortiment aan groente en fruit in de zomer. Ik word dan ook dolgelukkig van zomers fruit zoals aardbeien, kersen, rode bessen en kruisbessen. In mei begint het rabarberseizoen. Deze groente van eigen bodem is tot en met juli dan ook volop verkrijgbaar. Hoewel rabarber erg gezond is, veelzijdig en niet duur wordt het toch niet veel gegeten. Dat vind ik jammer want behalve dat het heel lekker is, levert het ook veel gezondheidsvoordelen op. Daarom heb ik daar laatst een aparte blog aan gewijd. Die kun je lezen op mijn blogpagina door op deze link te drukken https://healthyjo.nl/ra-ra-rabarber/

Aangezien de aardbeien nu ook op hun best zijn, leek het mij samen met de rabarber de perfecte combinatie (zowel qua smaak als timing) om daar lekker mee te gaan bakken.

Rabarber met aardbeien is een topcombi waar je heel veel kanten mee op kan. Het is heerlijk in je yoghurt of bij de granola maar ook met koek(jes) of in taart(jes) geeft het een geweldige smaakbeleving. Rabarber is erg zuur dus je moet daar wel flink wat zoetmiddel bij gebruiken om het een beetje zoet te laten smaken. De aardbeien maken het al wat zoeter en appel gaat er ook wel heel goed bij. Ik gebruik kokosbloesemsuiker en groene stevia als zoetmiddel. Samen met flink wat kaneel erdoor is het erg lekker en absoluut verantwoord.

Ik wilde een zoete, stevige bodem voor onder de rabarber en besloot om havermoutkoek hiervoor te gebruiken.

 

Dit heb je nodig voor de havermoutkoek:

175 gram roomboter (voor de vegan versie gebruik je kokosolie ipv boter)

115 gram kokosbloesemsuiker

60 gram bruine agavestroop of honing

350 gram (glutenvrije) havermout

 

En dit voor de rabarbercoulisse:

4 stengels rabarber

1 bakje aardbeien

evt 1 zoete appel

5 el kokosbloesemsuiker (deze kun je ook volledig door de stevia vervangen)

5 a 10 druppels groene stevia xtra sweet (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben)

 

En zo maak je het:

Was en snijd de rabarber in kleine stukjes. Doe het in de steelpan en laat het op zacht vuur pruttelen (bakt het snel aan? Doe er dan een klein beetje water bij). Maak de aardbeien schoon, haal de kroontjes eraf en doe ze bij de rabarber in de pan. Voeg eventueel nog wat stukjes appel toe. Laat het fruit langzaam zacht worden. Blijf tussendoor roeren en voeg wat kaneel, kokossuiker en honing of groene stevia erbij. Dit doe je naar eigen behoefte en smaak. Ik vind 5 lepels kokosbloesemsuiker en een paar druppels groene stevia voldoende. Dat is voor jou misschien anders. Je kan ook nog een paar lepels suikervrije aardbeienjam toevoegen om het wat zoeter te maken. Het is klaar als al het fruit uit elkaar is gevallen en je een soort marmelade hebt. Mocht het te waterig zijn dan kun je een lepel agaragar toevoegen (plantaardig bindmiddel) of nog een tijdje op het vuur laten staan zodat het indikt.

Terwijl de rabarber met aardbeien lekker aan het pruttelen is, ga je met de koek aan de slag.

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Doe de boter samen met de suiker en de stroop in een steelpan en verwarm totdat alles is gesmolten en je een egale stroperige “saus” hebt. Voeg hieraan de havermout toe en roer heel goed door elkaar. Bekleed de ovenschaal (of bakblik) met bakpapier en schep hierin het mengsel uit de pan. Druk het goed aan met een spatel of een lepel zodat het goed verdeeld en redelijk recht is. Zet het voor 25 minuten in de oven.

Als de koek bruin begint te worden, haal je hem uit de oven en laat je hem afkoelen.

Het fruitmengsel moet je ook heel goed laten afkoelen alvorens je het verder gebruikt.

Als zowel de koek en het fruitmengsel zijn afgekoeld, leg je een dikke laag van de rabarber met aardbeien op de havermoutkoek bodem. Je smeert het een beetje met de fransen slag uit en snijdt de koek in vierkantjes. Als finishing touch leg je er verse stukjes aardbei op. En klaar is Kees.. euhmmm je havermoutkoek. Om je vingers erbij af te likken! Enjoy

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter