Kerstkoekjes

kerstkoekjes2

Niets zo leuk als samen met je kind(eren) koekjes bakken. Kinderen vinden het altijd leuk om koekjes te bakken maar zo vlak voor Kerst geeft het een extra dimensie vind ik. Saamhorigheid, gezelligheid, verbinding en heerlijke geuren uit de keuken. De uitsteek vormpjes speciaal voor Kerst maken het feest compleet.

 

Koekjes uit de winkel zitten vaak tjokvol met stoffen die jouw gezondheid helaas geen goed doen. Ik heb het over transvetten, gluten, genetisch gemanipuleerde tarwe, glucose-fructose stroop en witte bloem. Zelf bakken geeft je de mogelijkheid om voor gezonde alternatieven te kiezen en allerlei gezondheidsbevorderende voedingsstoffen toe te voegen. In speculaaskruiden bijvoorbeeld zitten veel antioxidanten zoals kaneel bijvoorbeeld of gember en nootmuskaat. Deze koekjes zijn bovendien gluten- en lactose vrij, zonder geraffineerde suikers.

 

Ingrediënten voor de kerstkoekjes:

100 gr haver- of amandelmeel

100 gr kastanjemeel of een mix van 35 gr kokosmeel 35 gr rijstemeel en 30 gr tapiocameel

5 tl speculaaskruiden

1/2 tl Keltisch zeezout of Himalaya zout

30 gr kokosbloesemsuiker

1 el honing

50 gr gesmolten roomboter of kokosvet

100 ml rijstemelk of havermelk

1 ei (hoeft niet per sé maar het deeg plakt dan wel beter)

evt nog een lepeltje natriumbicarbonaat

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 140 a 150 graden.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng goed door elkaar. Als je een egaal deeg hebt gekregen, leg dit dan op het aanrecht op een stuk bakpapier. Leg er een stukje huishoudfolie op en rol het uit tot een plat stuk van een paar millimeter dik (dit gaat het makkelijkst met een deegroller). Haal de folie weg en steek met de uitsteek vormpjes de figuurtjes uit het deeg. De figuurtjes leg je op een bakplaat. Het deeg dat je overhoudt, plak je aan elkaar vast en rolt het weer uit tot een plat stuk deeg. Hier steek je opnieuw weer vormpjes uit. Dit proces herhaal je net zolang totdat er geen deeg meer over is.

Je zet de koekjes in de oven en bakt ze in ongeveer 35 minuten mooi bruin. De baktijd hangt af van de dikte van de koekjes. Ze mogen best wat hard zijn. Dan worden ze krokant. Wil je de koekjes wat zachter hebben, haal ze dan wat eerder uit de oven.

Laat de ze heel even afkoelen voordat je ze serveert. Je kunt ze het beste in een luchtdichte bak of blik bewaren (als je nog wat te bewaren hebt tenminste:)

 

 

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter