Soto Ayam

soto ayam

Laatst was ik op de Aziatische toer en wilde ik graag eens zelf soto ayam (kippensoep) maken. Ooit heb ik op Bali soto ayam gegeten en die vond ik zo ontzettend lekker dat ik hem ook als toetje bestelde. Ja, ik en eten….

In mijn gezin is iedereen gek op kippensoep. Die maak ik dan ook regelmatig maar dan wel op de traditionele manier. Zouden ze deze versie ook lekker vinden? In het boek van Rens Kroes zag ik een recept voor saoto soep, dat is Javaanse kippensoep. Ik heb het naar eigen smaak en inzicht aangepast zodat het meer op soto ayam zou lijken. Dit is hem geworden.

Ingrediënten voor ongeveer 2 liter soep:

2 a 3 kippendijen (of 3 kippenboutjes)

2 liter water

1 ui

1 prei (niet teveel groen erbij)

2 wortels

1 kleine spitskool (optioneel)

2 teentje knoflook

2 laurierblaadjes

6 a 8 tl kruiden bouillon (in poedervorm, zonder gistextract!)

2 tl laos

1 el ketjap

klein stukje verse gember (ong. 1 cm dik) of 1 tl gember poeder

2 tl kurkuma poeder

zout en peper naar behoefte

 

Daarnaast heb je ook nog nodig:

100 gram bruine basmatirijst (of andere rijst die jij lekker vindt)

4 of 5 hardgekookte eitjes

bakje taugé

sambal (optioneel)

 

Bereidingswijze:

Doe eerst de kip in de pan en voeg water erbij. Terwijl je dit aan de kook brengt, snijd je ondertussen de groenten fijn. De gesneden ui, prei, knoflook en wortel voeg je erbij net als de laurierblaadjes, de ketjap, laos, gember, kurkuma en bouillon. Als het allemaal kookt, zet je het vuur laag en laat je het minimaal een uur koken. Proef tussendoor even of er nog zout en peper nodig is. Na een uur haal je het kippenvlees er uit en haal je met een vork het vlees van de botjes af. Je snijdt of scheurt het vlees in kleine stukjes en doet het weer terug in de pan. Nu pas voeg je de spitskool toe (die je eerst klein hebt gesneden). Ondertussen kook je de rijst gaar en de eieren hard. Je wast de taugé nog even en snijdt de eitjes in partjes of plakjes. Je schept wat rijst op in de soepkom en legt daar taugé en ei bij. Dan giet je de soep erover en voegt eventueel nog wat sambal toe. Enjoy!

 

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter