vanille vla

vanille vla paleo

Vla, wie is er niet gek op?

Een typisch Hollands toetje gemaakt van koemelk, veel suiker en veel andere ongezonde ingrediënten. Een toetje dat je beter kunt laten staan dus. Toetjes zijn per definitie overbodig maar soms heb je van die dagen dat je iets extra’s aan je menu wilt toevoegen of je hebt een speciale gelegenheid waar je een bijzonder etentje aan wilt wijden. Of je wilt op zondag je geliefden trakteren op een bijzonder ontbijtje. Voor dit soort gelegenheden is deze gezonde versie van de vla erg geschikt.

Ik heb al verschillende keren geprobeerd om een gezonde versie van de beroemde vla te maken. Helaas  moest ik elke keer concluderen dat het erg lastig na te bootsen is. Laatst kwam ik een recept tegen voor vla op basis van cashewnoten. Die kende ik nog niet en dus moest het uitgeprobeerd worden.

Ik was aangenaam verrast door het resultaat hoewel ik het meer een ontbijtgerecht vind dan een dessert.

De kokossmaak is overigens erg overheersend en daar moet je van houden.

 

Wat heb je nodig voor 4 grote porties?

150 gr rauwe cashewnoten

60 gr kokosolie

250 ml kokosmelk

1 el kokosbloesemsuiker (of een paar druppels stevia)

2 tl vanille extract of vanille poeder

 

Zo maak je het:

Week eerst de cashewnoten (10 a 15 minuten in lauw water). Laat ze uitlekken en doe ze in de blender.

Smelt de kokosolie in een steelpan maar let op dat het niet te warm wordt. Doe de kokosolie samen met de kokosmelk bij de cashewnoten in de blender en mix het even op de hoogste stand. Voeg er kokosbloesemsuiker en vanille bij en laat de blender draaien totdat je een romige massa hebt. Verdeel het mengsel over 4 of 5 bakjes/potjes en zet het voor een half uur in de koelkast. Maak de potjes vla mooi op met chocoladekrullen, caconibs, nootjes of rozijntjes. Enjoy!

 

Laat je even weten wat je er van vond?

 

 

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter