Zelf chocolade maken

zelf chocolade maken

Chocolade is gezond hoor je tegenwoordig vaak. En vaak wordt dit als “excuus” gebruikt om chocolade te eten, hele repen worden er naar binnen gepropt of hele dozen tegelijk…..en dit betreft niet alleen de vrouwen…..:).

Maar hoe zit het nou eigenlijk echt met de gezondheidsclaims op chocola?

Niet de chocolade maar de cacao dat er in zit is goed voor ons, rauwe cacao het liefst (hierin worden veel meer voedingsstoffen behouden). Daar zit namelijk de meeste voedingswaarde in. Het gaat dus om bepaalde stofjes die IN de chocola zitten die goed zijn voor lichaam en geest. De meeste chocolade is echter helaas een zeer ongezonde hap. Het is gewoonweg een massa van suiker, (trans)vet en cacao. Veelal aangevuld met allerlei overbodige en ongezonde stofjes.

Het is de cacaoboon die alle credits verdient. Deze vrucht zit namelijk barstens vol antioxidanten zoals flavonoïden en essentiële mineralen zoals magnesium, tryptofaan en reservatol. Het is ook om die reden dat mensen met magnesium tekort een onweerstaanbare behoefte hebben aan chocola. Lees mijn blog over magnesium tekort als je hierin geïnteresseerd bent.

Het is vanwege de grote hoeveelheid cacao dus dat pure chocolade soorten altijd de beste keuze zijn in chocolade land. Pure chocola bevat over het algemeen de minste ingrediënten en de meeste cacao. Vanaf 54% cacaogehalte mag de chocolade voor puur doorgaan. Al vind ik zelf dat het pas vanaf 70% naar puur smaakt. Hoe hoger de cacaogehalte hoe beter. En toch kan zelfs de meest pure reep chocola niet de meest gezonde keuze zijn. Vaak wordt er zoveel suiker en vet aan toegevoegd dat de gezondheidsvoordelen van de cacao in het niet vallen. Bovendien maakt het ook nog uit waar de cacaoboon vandaan komt en hoe het verwerkt is.

De suikervrije varianten lijken misschien wel een goede keus maar zijn dat absoluut niet. Behalve de chemische zoetstoffen, bevatten ze nog een scala aan ongezonde, dikmakende stoffen waar je lichaam echt niet blij van wordt.

Als ik geen tijd heb om zelf chocolade te maken dan koop ik de repen van Vivani met een cacao gehalte van 75% en 92%.

Mijn advies in deze is: kijk altijd goed naar de ingrediënten lijst en kies voor chocola met een ho0g cacao gehalte, liefst raw en fair trade. Let op de soort en de hoeveelheid suiker, transvetten en andere overbodige additieven. Biologisch wil nog niet zeggen dat het een gezonde keuze is. Het zegt alleen iets over de herkomst van de ingrediënten. Ook hier geldt: lees goed de ingrediënten lijst en maak een bewuste keuze. Ga niet blind af op de hippe verpakkingen en reclame truckjes. Het gaat er om wat er werkelijk in die reep chocolade zit. Dit geldt overigens voor elk voedingsmiddel die je koopt.

 

Het allerbeste is om zelf chocolade te maken. Het is namelijk echt niet moeilijk en ook nog eens snel gepiept. De grote voordelen zijn:

Het is puur, zuiver en voedzaam.

100% natuurlijk

Je gebruikt maar een paar ingrediënten

Het is erg gezond met een hoge voedingswaarde

Snel en gemakkelijk

Dit is een recept voor 400 gram chocolade, je kunt er ook voor kiezen om de helft hiervan te maken. Zeker als je dit voor het eerst doet, is dit wel aan te raden. Het is namelijk erg puur en smaakt anders dan je gewend bent van de fabriekschocola. Er zijn vele varianten van “home made chocolate” maar voor de meest simpele variant heb je het volgende nodig.

150 gr cacaoboter

30 gr kokosvet

100 gr rauwe caco poeder

1 tl vanille extract

2 el kokosbloesemsuiker of honing of maple sirup (of je vervangt het door Green Stevia maar daar heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee)

1 tl zeezout of keltisch zeezout (is er erg lekker bij)

handje pistachenoten of hazelnoten (heel of in stukjes gehakt)

Ik heb er ook rozijnen bij gedaan (vinden de kinderen zo lekker)

Vind jij dit te bitter? Voeg dan nog wat kokoscrême of kokosmelk toe.

 

Zo maak je het:

Smelt de cacaoboter en de kokosvet au bain marie en laat dit mengsel eerst nog een beetje afkoelen.

Voeg de cacaopoeder, de vanille en jouw zoetstof naar keuze erbij en roer heel goed door totdat alles helemaal is opgelost.

Voeg vervolgens jouw vulling erbij, dus de nootjes, de rozijntjes, het zout, evt nog wat specerijen als je dat lekker vindt.

Goed mengen. Giet het mengsel in een ondiepe ovenschaal of in leuke losse vormpjes (ijsblokjes vormpjes of andere figuurtjes). De dikte moet ongeveer 1 a 2 centimeter zijn.

Zet het in de vriezer voor ongeveer een half uurtje. Haal het daarna eruit en snij de chocolade in stukken of haal het uit de vormpjes. Bewaar het overige in de koelkast (als je tenminste in staat bent om wat te bewaren).

Er zijn vele varianten mogelijk, varieer naar hartenlust met ingrediënten die jij lekker vindt. Maar ook voor deze gezonde home made variant geldt: Ga niet overeten! Geen schalen tegelijk naar binnen werken. Als je elke dag 1 a 2 stukken neemt dan behoud je ook het gunstige effect ervan op je gezondheid.

Enjoy! En laat mij vooral weten hoe het je gesmaakt heeft en wat jouw favoriete variant is. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen hiermee.

 

Geplaatst in ,

4 reacties

 1. Mirjam op 22 april 2019 om 12:52

  Wat geweldig heerlijk lekker!
  Dank je wel voor super recept.
  Wij hebben Pasen met gezonde chocola!
  Ik heb het gedeeld.

  • Jolanta van Helten op 23 april 2019 om 14:06

   Wat fijn om te horen Mirjam! Dank je wel! Heb je ook wat in de vriezer bewaard voor later of was alles meteen op?

 2. Thara op 11 maart 2021 om 17:30

  Wauw wat een super recept! Echt heerlijke reepjes gemaakt doet niks onder van wat je kunt kopen ik vindt het zelfs lekkerder!

  Ik had er zelf wel hazelnoten, rozijnen en cacaonibs bij gedaan dus échte verwennerij

Laat een reactie achter