Blauwe bessen/appel crumble

blauwe bessen:appel crumble

Het is volop herfst. De dagen worden korter en de nachten kouder. We duiken weer de keuken in om heerlijk geurende, warme gerechtjes te maken zoals een crumble. Zo’n heerlijke warme crumble op een koude, natte, donkere ochtend, klinkt als muziek in je oren, toch? Om over de zaligmakende geur in huis nog maar te zwijgen…..

Deze crumble is een variatie op de gangbare appel crumble en is gemaakt zonder gluten, melk en garaffineerde suikers. Het kan zowel als nagerecht of als ontbijt/brunch gegeten worden.

 

 

Dit heb je nodig voor een schaal voor 4 personen:

300 gram blauwe bessen (diepvries gaat ook prima)

1 geraspte appel (zoetzure sappige appelsoort zoals elstar)

1/2 tl vanillepoeder

1 tl kaneel

1 el kokosbloesem suiker of honig

 

Voor de topping:

2 el kokosolie

2 lepels roomboter (je kunt roomboter vervangen door kokosolie, ik vind hem met boter lekkerder)

50 gr (glutenvrije) havermout

25 gr amandelmeel

5o gr kokosrasp

1 tl kaneel

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Meng eerst de blauwe bessen met geraspte appel, vanillepoeder en kaneel in een kleine schaal of meteen in de ovenschaal. Smelt de kokosolie. Pak een andere schaal en meng hierin de gesmolten olie met de boter, havermout, amandelmeel, kokosrasp en kaneel door elkaar zodat er een plakkerig, kruimelig geheel ontstaat. Je kunt eventueel nog wat kokosbloesem suiker toevoegen als je van meer zoet houdt. Verdeel de topping gelijkmatig over het blauwe bessen mengsel in de ovenschaal en bak het in ongeveer 35 minuten gaar. Als je de oven halverwege op hete lucht functie zet, dan is de crumble al na een klein half uurtje klaar. Zodra de topping bruin begint te worden, kun je het uit de oven halen. Laat het een beetje afkoelen voordat je het op tafel zet. De bessen mengsel is erg heet.

Deze crumble is echt een feestje! Zowel warm, lauwwarm als koud is het heel erg lekker.

 

Tip: houd jij niet van kokos? Geen probleem, vervang de kokosrasp door amandelmeel of havermout.

Heb jij een favoriet crumble recept? Ik vind het erg leuk als je het hier wilt delen.

 

Geplaatst in , ,

4 reacties

  1. Carola op 22 september 2018 om 10:34

    Net gemaakt, echt heerlijk ?

    • Jolanta van Helten op 27 september 2018 om 15:26

      ja lekker is ie hé? Mijn favoriet voor koude dagen, ook als dessert trouwens.

  2. LInda op 8 augustus 2020 om 15:36

    Echt super lekker! Bedankt voor het recept

Laat een reactie achter